MENIU

Studiu UE: Rusia și China, principalii actori în campania de dezinformare privind COVID-19

covid manipulare sursa foto: https://www.svt.se/nyhete

Pandemia de coronavirus a fost însoțită de un val masiv de informații false și înșelătoare, multe lansate din China sau Rusia, cu scopul de a discredita măsurile luate de Uniunea Europeană sau de state membre, arată un raport al Serviciului European de Acțiune Externă, publicat miercuri.

Planul Comisiei Europene, realizat în baza analizelor și informațiilor primite de la East StratCom Task, unitatea specializată în lupta împotriva dezinformării venite dinspre Rusia – E, descrie măsurile pe care Comisia le va lua pentru a combate „infodemia”, așa-numita pandemie de dezinformări, potrivit Radio Europa Liberă România.

Comisia a demontat miturile legate de coronaviurs, pe site-uri web care au înregistrat peste 7 milioane de vizualizări. Peste 550 de discursuri de dezinformare din surse pro-Kremlin au fost identificate de site-ul EUvsDisinfo.

Potrivit Comisiei Europene, informațiile false pot fi combătute prin „respingeri bine țintite și inițiative de deconstruire a miturilor (myth busting) și alfabetizare media”, în timp ce dezinfomările trebuie combătute prin „acțiuni ale guvernelor”, la care să se adauge și intervenția platformelor online de a „opri comportamentul coordonat manipulator și de a crește transparența în jurul operațiunilor de influență malignă”.

CE a prezentat și cele mai frecvente forme în care se prezintă discursul fals sau înșelător.

  • conținut nociv, fără a fi neapărat ilegal
  • conținut care variază de la dezinformare intenționată la informare incorectă
  • conținut care include informații înșelătoare cu privire la sănătate, fraude în domeniul protecției consumatorilor, discursuri ilegale de incitare la ură, precum și operațiuni specifice de influențare derulate de entități/persoane/grupuri de interese străine
  • conținut al cărui scop poate varia de la fraude online la motivații politice
  • actori străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au implicat în operațiuni specifice de influențare și în campanii de dezinformare în UE, în vecinătatea sa și la nivel global

Exemple de informații false cu efecte grave sunte cele legate de mesajele care-i îndemnau pe oameni „să bea înălbitor sau alcool pur pentru a se vindeca de infecțiile cu coronavirus”. Centrul de control al toxicologiei din Belgia a înregistrat o creștere cu 15 % a numărului de incidente legate de utilizarea înălbitorului.

Teoriile conspiraționiste, cum ar fi afirmația potrivit căreia coronavirusul este „o infecție cauzată de elitele lumii pentru a reduce creșterea populației”. Dovezile științifice sunt clare: acest virus provine dintr-o familie de virusuri răspândite de animale, printre care și SARS și MERS.

Afirmația potrivit căreia „instalațiile 5G ar răspândi virusul”. Aceste teorii nu au nicio bază și au dus la acte de vandalism asupra antenelor 5G.

Site-ul EUvsDisinfo publică zilnic analize de tip ,,mit distrus", dar și privind sursa informațiilor suspecte sau răuvoitoare.

Mai multe articole despre:
rusia china virus covid sua trump