MENIU

Studiu: Tot mai mulți români se întorc acasă. Numărul repatrierilor a crescut simțitor

Tot mai mulți români se întorc acasă

Tot mai mulți români se întorc acasă! Potrivit unui studiu, pentru prima dată în ultimii 30 de ani emigrările au încetinit, iar numărul repatrierilor a crescut. 

Potrivit studiului realizat de specialiștii Rethink, în 2020, Diaspora românească a atins maximul istoric de aproape 4 milioane de persoane, dar apoi a început să scadă.

Mai mult, în 2022 s-a observat o creștere a numărului rezidenților din țară datorită fluxurilor migratorii. Practic, anul trecut au venit în țară mai multe persoane decât au plecat.

La momentul respectiv în România locuiau 172.000 de cetățeni străini, iar dintre aceștia cei mai mulți provin din Republica Moldova, Turcia, China și Italia. 

Recensământul din 2022 scoate la iveală o scădere a ritmului de declin al populației României, mai ales în raport cu anii anteriori, arată studiul Rethink „România în 2023. Spre o nouă realitate demografică”, care a analizat rezultatele numărătorii populației de anul trecut. Mai exact, există semne că ritmul emigrării a încetinit și că a crescut numărul repatrierilor. O altă veste bună este că, pentru prima dată în istoria postdecembristă a României, populația rezidentă a crescut în 2022. Principalul motiv pentru această creștere a fost balanța migratorie pozitivă – cu alte cuvinte, mai multe persoane au venit în România comparativ cu numărul de persoane care au plecat din ţară. Practic, numărul de rezidenți străini raportat în 2022 este cel mai mare din ultimii 30 de ani.

Revoltă într-o comună din Călărași: Canalizarea făcută pe bani europeni nu a funcționat niciodată, refulează și miroase urât

Maximul istoric a fost atins în anul 2020

Potrivit autorilor studiului, numărul de persoane cu origini românești prezente în statele UE a atins maximul istoric în 2020, apoi a început să scadă. „Diaspora românească din Europa a ajuns la aproape 4 milioane de persoane, pe fondul unui val de emigrație puternică, extins de-a lungul a peste două decenii. În perioada 2014-2018, nivelul emigrației a căpătat proporțiile unui veritabil exod. În ultimii ani însă a avut loc o ruptură de tendință”, arată studiul.

Concret, diaspora din Europa nu a mai crescut ca urmare a emigrării în masă a persoanelor din România. Ba mai mult, în multe comunități, numărul celor născuți în România a stagnat sau a început să scadă.

Populația rezidentă a crescut în 2022

O altă veste bună este că pentru prima dată în istoria postdecembristă a României, populația rezidentă a crescut în 2022, conform datelor Institutului Național de Statistică (INSSE), citate de studiul Rethink.

„Principalul motiv pentru această creștere a fost balanța migratorie pozitivă – cu alte cuvinte, mai multe persoane au venit în România comparativ cu numărul de persoane care au plecat din România. Astfel, conform acestor date, numărul imigranților în România a fost mai mare cu 85.000 decât numărul emigranților în 2022. În 2021, numărul imigranților a fost cu 16.000 mai mic decât cel al emigranților, în 2020, diferența dintre emigranți și imigranți a fost de aproximativ 28.000, în 2019 diferența a fost de aproximativ 30.000, iar în 2018 de aproximativ 57.000”, precizează studiul, care mai spune că România începe să devină și o țară de imigrație, nu doar de emigrație și tranzit.

Și-a filmat propriul accident. Momentul devastator al impactului cu un camion, care l-a băgat două luni în comă