MENIU

Studiu american: Vaccinul AstraZeneca este eficient, chiar și pentru vârstnici

Vaccinul AstraZeneca (producător/dezvoltator: AstraZeneca, University of Oxford)

Rezultatele testării serului Oxford-AstraZeneca în SUA confirmă că vaccinul antiCovid este sigur și are o eficacitate de imunizare de 79% în fața infecției și de 100% în ceea ce privește dezvoltarea unor forme grave ale bolii. Concluziile apar în urma testărilor făcute asupra a peste 32.000 de voluntari, majoritatea din America de Nord, dar și din Chile și Peru. 

Studiul n-a detectat probleme în privința siguranței vaccinului sau a formării de cheaguri de sânge, rezultatele fiind în măsură să ofere garanții suplimentare statelor UE care au decis recent suspendarea temporară a administrării serului ca urmare a unor cazuri de tromboze la persoanele vaccinate cu AstraZeneca, potrivit BBC News, citat de HotNews.ro
Rezultatul testării ar confirma recenta recomandare a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) privind continuarea folosirii vaccinului suedezo-britanic.

Noile teste ar mai arăta că vaccinul funcționează la fel de bine și asupra vârstnicilor, în condițiile în care o cincime din participanții care au încheiat ciclul dei munizare au peste 65 de ani.
 
Săptămâna trecută, în urma verdictului dat de EMA, mai multe state, care suspendaseră folosirea vaccinului AstraZeneca, au anunțat că vor relua imunizarea.  Norvegia, unde au fost raportate cele mai numeroase reacții adverse severe, soldate cu deces, a anunțat că așteaptă rezultatele unei anchete proprii.