MENIU

Ştiţi ce este, de fapt, SURIMI? Te vei gândi de două ori înainte să mai cumperi

Originar din Japonia cu mai multe secole în urmă, surimi este un ingredient alimentar format din proteine din peşte, în general dintr-un un soi mai ieftin, carnea este fiartă, măcinată şi amestecată cu diverse substanţe care să-i dea consistentă apoi este modelată în forme de picioare de crab ori fructe de mare, care dacă ar fi adevărate, ar fi foarte scumpe. Surimi are proprietăţi excelente de gelifiere, astfel încât să poată căpăta diferite forme.

Tehnica de preparare surimi s-a dezvoltat în Japonia în 1974-1975, care a reprezentat piatră de temelie pentru globalizarea de surimi. Statele Unite au început să fabrice surimi "crabstick" în 1981 şi are pe piaţă actuală o producţie de aproximativ 200 de milioane de lire sterline. Prin urmare SUA deţine supremaţia în fabricarea de surimi.

Surimi poate fi preparat din orice specie de peşte, însă cele mai des utilizate tipuri de peşte sunt Alaska Pollock (Cod negru de Alaska) şi Pacific Merlan (Merlin de Pacific sau peşte spadă). Alaska Pollock este însă cel mai apreciat pentru caracteristicile sale nutriţionale, durabilitate, dar şi de puritatea apelor în care înoată.



Pentru a pregăti un kilogram de surimi, sunt necesare cinci kilograme de peşte. Un surimi de bună calitate este inodor şi are un aspect alb-crem. Pentru a obţine surimi de înalta calitate, este esenţial că peştele utilizat să fie foarte proaspăt (prins doar de câteva ore) şi să se folosească cele mai bune părţi ale sale.



Surimi conţine sau ar trebui să conţină în jur de 40-45% carne de peşte. Alte ingrediente includ apă, agenţi de îngroşare, zahăr, sare, ulei, arome, vin de orez şi aditivi sub formă agenţilor de umezire, care ajută la menţinerea umidităţii, potrivit
petitchef.ro.

Mai multe articole despre:
alimente surimi