MENIU

Știai că alimentele preferate îți pot face rău? Ce sunt intoleranţele alimentare și cum le depistezi

Intoleranțe alimentare
Banner Nutraceutica
Nutraceutica

Foarte puțini știu că unele simptome frecvente și neplăcute cum ar fi migrenele persistente, durerile abdominale sau articulare, pierderea în greutate, balonările sau stările de oboseală pot fi cauzate de intoleranța organismului la anumite alimente.

Chiar dacă aproape jumătate din populație (45% la nivel mondial) suferă de intoleranțe alimentare, numărul persoanelor care își conștientizează cauza suferinței este extrem de redus.

Ce sunt intoleranțele alimentare? Este vorba de modul în care sistemul imun reacționează la anumite alimente. Este o reacție agresivă, de obicei întârziată, față de un aliment (solid), băutură, aditiv alimentar sau compus care se găsește în alimente, după cum explică Lidia Cremer, cercetător științific, consilier intoleranțe alimentare, colaborator pentru celiachie la Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

„Spre deosebire de alergii, în cazul cărora reacția este imediată, intoleranțele alimentare se caracterizează printr-o reacție întârziată a organismului, de la câteva ore până la 3 zile de la ingerarea alimentelor”, spune Lidia Cremer.

Potrivit specialistului, este important ca oamenii să conștientizeze diferența dintre alergii și intoleranțe alimentare.

Dacă persoanele cu afecțiuni alergice își pot recunoaște de regulă hipersensibilitatea față de unul sau două alimente, nu la fel stau lucrurile în cazul intoleranțelor alimentare.

„Intoleranțele alimentare sunt mai rar diagnosticate, fiind vorba de o paletă mult mai largă de factori cauzali. Sunt sute de alimente sau componente ale acestora care pot genera reacții de intoleranță din partea organismului”, explică Lidia Cremer.

Cele mai frecvente tipuri de intoleranță alimentară sunt intoleranța la gluten, la lactoză, la fructoză, dar se întâlnesc multe alte forme de intoleranță: la zahăr, alcool, drojdie, histamina etc.

Intoleranțele alimentare produc o gamă foarte largă de simptome, după cum explică specialistul. Exemple de simptome frecvente:

- la nivel gastro-intestinal, apar balonări, dureri, spasme, greață, vărsături, diaree sau constipație;

- pierdere în greutate sau întârzieri de creștere la copii;

- deficiențe nutriționale;

- stări de oboseală, migrene persistente;

- probleme cu somnul;

- probleme dermatologice.

Intoleranțele alimentare devin periculoase prin expunerea pe termen lung la alimentele care fac rău organismului. Simptomele se pot agrava și cu timpul ar putea să apară chiar consecințe severe, ireversibile, atrage atenția specialistul.

„Aș recomanda oamenilor să-și evalueze singuri sensibilitățile legate de unele alimente, să asculte mai atent ce le spune corpul propriu. Să nu ignore stările de disconfort pe care le resimt repetitiv și să încerce să le asocieze cu alimentația”, mai spune Lidia Cremer.

Din momentul în care identifici o intoleranță alimentară, poți să excluzi alimentele care îţi cauzează probleme şi să le înlocuiești cu altele cu acelaşi aport nutriţional, dar care nu îţi fac rău şi care sunt tolerate de organismul tău.

Subiectul intoleranțelor alimentare va fi pe agenda expo-evenimentului NUTRACEUTICA, cel mai amplu eveniment dedicat nutriției sănătoase, alimentelor și băuturilor funcționale, precum și suplimentelor alimentare, organizat de Distinct Image la ROMEXPO București, în perioada 14–16 aprilie 2016.

NUTRACEUTICA & DIET FOOD – universul suplimentelor alimentare, al nutra-cosmeticelor și al alimentelor dietetice și funcționale

 La granița dintre aliment și tratament, expoziția NUTRACEUTICA & DIET FOOD readuce în conștiința consumatorului importanța alimentației sănătoase de zi cu zi, prezentând ultimele noutăți și oferte promoționale din industrie: 

- alimentele dietetice - fără gluten, fără lactoză, fără zahăr; 

- alimentele funcționale: cereale cu aport de omega 3 care mențin sănătatea inimii, uleiuri de măsline sau rapiță care scad riscul de boală coronariană, pâine integrală sau ovăz integral ce contribuie la menținerea normală a glicemiei;

- nutra-cosmetice cu efecte terapeutice;

- suplimentele pentru creșterea imunității, buna funcționare a metabolismului, funcționarea normală și detoxifierea aparatului digestiv, ameliorarea tensiunii nervoase, creșterea capacității de memorare, a potenței sexuale, menținerea vederii normale. 

Pe întreg parcursul celor 3 zile expoziționale vor avea loc conferințe, seminarii, workshopuri și prezentări demonstrative menite, pe de o parte, să tragă un semnal de alarmă asupra incidenței tot mai mari a intoleranțelor alimentare și a carențelor de vitamine, minerale, absolut necesare unei dezvoltări echilibrate și armonioase, pe de altă parte, să informeze și educe cu privire la utilizarea corectă a alimentelor și suplimentelor care acoperă aceste carențe sau intoleranțe. Subiectele tratează: 

- intoleranța la gluten și la lactoză;

- suplimentele alimentare în tratarea bolilor degenerative;

- medicina integrativa și suplimentele alimentare;

- alimentația diabeticului;

- detoxifierea colonului, dar și multe alte probleme de actualitate.

Un capitol aparte îl constituie cel dedicat carierei în nutriție, subiect dezvoltat, vineri 15 aprilie, de profesori și formatori în nutriție și alimentație, pe de o parte, precum și de manageri de resurse umane din industriile targetate, pe de altă parte.

Producători, procesatori, distribuitori și importatori din domeniul nutriției, suplimentelor alimentare, alimentelor funcționale, băuturilor energizante, plantelor medicinale și fitoterapiei, cosmeticelor și îngrijirii corporale, vă așteaptă în perioada 14-16 aprilie în pavilionul C4 la Romexpo pentru prima ediție a expo-evenimentului NUTRACEUTICA & DIET FOOD.

„Sprijinul și receptivitatea  de care ne bucurăm din partea companiilor și a instituțiilor responsabile de formarea specialiștilor în nutriție, a responsabililor de avizarea și certificarea suplimentelor alimentare, a asociațiilor de producători de plante medicinale, de turism balnear sau a asociațiilor de pacienți cu boli autoimune, ne întăresc încrederea că evenimentul expozițional va fi un debut de succes și va deveni unul de tradiție!”, declară Victoria Lupu, Directorul evenimentului.  

Evenimentul NUTRACEUTICA & DIET FOOD este organizat de DISTINCT IMAGE -  companie specializată în organizarea de evenimente expoziționale și comunicare.

AGENDA NUTRACEUTICA

Joi, 14 Aprilie 2016

12:30  Deschiderea oficiala Nutraceutica

13:30  CONFERINTA DE DESCHIDERE

Tendinte la nivel international si viitorul suplimentelor alimentare in Romania
Resurse naturale in prevenirea afectiunilor neurodegenerative
Plantele aromatice si medicinale in suplimente alimentare si nutritie

16.00 ZIUA CARIEREI IN NUTRITIE, PHARMA RETAIL  - ROUND TABLE

Intalnire dezbatere cu profesori, formatori, studenti  si HR din industrie

Vineri, 15 Aprilie 2016

10:30  INTOLERANTE ALIMENTARE SI ALIMENE SPECIALE
             ALIMENTATIA SCOLARULUI - BREAKFAST MEETING

Intoleranta alimentara si bolile metabolice pe categorii de varsta

Tipurile de diabet si regimul alimentar corespunzator

Alimentatia sanatoasa in tratamentul intolerantelor alimentare

Inovatii in privinta tratarii intolerantelor alimentare si a diabetului

Alimentatia scolarului si a tanarului adolescent

14.30    DIET & BEAUTY - DEMO CU PUBLIC

Cure de detoxifiere

Beneficiile alimentatiei vegetariene

15.30    AGENDA SUPLIMENTELOR ALIMENTARE  - LANSARE CARTE

Agenda Suplimentlor alimentare

16.00    LA MASA CU NUTRITIONISTUL TAU - CONSULTATII 1:1

Diete consacrate aplicate personalizat de nutritionisti in intalniri 1:1

Sambata, 16 Aprilie 2016

10.30    SANATATE LA PAHAR RAWCOCO  - DEMO CU PUBLIC

Cofetarie, ceainarie raw vegan
Alimente si sucuri vegan. Cure detox cu sucuri    

12.30  CONFERINTA SECOM
Medicina integrativa si suplimente alimentare

Mai multe articole despre:
dietă nutriţie nutraceutica