MENIU

Guvernul Cioloş pregăteşte un nou val de privatizări. Ce firme de stat sunt scoase "la mezat"

Guvernul Dacian Cioloş pregăteşte un nou val de privatizări. Ministerele Economiei, Energiei si Transporturilor vor prezenta în Guvern, până pe data de 15 octombrie 2016, un calendar de implementare a strategiilor de vânzare a unor pachete de actiuni la mai multe companii de stat.

Ministerele Economiei, Energiei si Transporturilor vor prezenta în Guvern, până pe data de 15 octombrie 2016, un calendar de implementare a strategiilor de vânzare a unor pachete de actiuni la mai multe companii, potrivit unui memorandum transmis de Ministerul Finanţelor la solicitarea HotNews.ro.

Memorandumul prezintă propuneri de vânzare a unor pachete minoritare de acțiuni la companii precum Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Rompetrol, Aeroporturi București, Administrația Porturilor Maritime.

La CFR Marfă, privatizarea ar urmă să aibă loc la începutul lui 2018, însă nu a fost stabilită și metodă de vânzare. În cazul Societății Naționale a Sării (Salrom), Fondul Proprietatea este cel care dorește să vândă, în condițiile în care deține 49%.

Statul ia în calcul să cumpere pachetul de acțiuni care ar urmă să fie vândut de Fondul Proprietatea. Guvernul a agreat că diversificarea acționariatului în cadrul unor companii care au capital de stat, prin valorificarea de pachete minoritare, poate fi un lucru benefic pentru eficacitatea și profitabilitatea acestora, se arată în document.

Memorandumul "Necesitatea valorificării unor pachete de acțiuni deținute de stat la societăți" a fost aprobat de Guvern în ședința din 8 septembrie 2016.

Complexul Energetic Oltenia: oferta publica primara de majorare de capital (15,29%), pe piata de capital conform HG 87/2013, statul pastrand in continuare pachetul majoritar

Hidroelectrica: oferta publica primara de majorare de capital (15%), pe piata de capital conform HG 1066/2013, statul pastrand in continuare pachetul majoritar

Rompetrol: vanzarea unui pachet de actiuni de 26,7% din actiunile detinute de stat, prin licitatie publica cu strigare

Propunerile de privatizare ale Ministerului Transporturilor

C.N. Aeroporturi Bucuresti: majorare de capital social prin emiterea de noi actiuni reprezentand 20-25% din capitalul social al companiei si vanzarea acestora prin BVB, statul pastrand in continuare o participatie majoritara

C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta: majorare de capital social prin emiterea de noi actiuni reprezentand 20-25% din capitalul social al companiei si vanzarea acestora prin BVB, statul pastrand in continuare o participatie majoritara

S.N. CFR Marfa: stabilirea pachetului de actiuni care va fi vandut si a metodei de privatizare pe baza fundamentarilor stransmise de consultantul de privatizare. In acest caz, Guvernul a aprobat in data de 15 iunie 2016 un plan de actiune pentru restructurarea companiei, urmata de demararea procesului de privatizare, incepand cu trimestru I din 2018. Astfel, dupa implementarea programului de restructurare, programat a se derula in cursul anului 2017 si emiterea de catre consultantul ce va fi selectat de catre CN CFR Marfa a opiniilor si concluziilor vizand rezultatul aplicarii masurilor de restructurare strategica, se preconizeaza modificarea/actualizarea strategiei de privatizare aprobata prin HG 46/2013 cu obtinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv de la CSAT si Consiliul Concurentei.

Propunerile de privatizar ale Ministerului Economiei

SANEVIT 2003 SA Arad: vanzarea pachetului de actiuni detinut 100% de stat, prin licitatie cu strigare. Procesul de vanzare de actiuni a fost initiat din 2015, iar in luna aprilie 2016 a fost reluat, prin publicarea unei noi oferte de vanzare, cu termen de depunere 30 mai 2016, neprezentandu-se niciun ofertant pana la acea data. Societatea are o situatie economico-financiara dificila, activitatea de productie fiind oprita din 2013.
Societatea Nationala a Sarii (SALROM): Avand in vedere faptul ca la SALROM, Fondul Proprietatea si-a manifestat intentia de listare a unui pachet de actiuni din participatia detinuta la aceasta societate, Ministerul Economiei a elaborat o analiza sintetica privind o potentiala listare a societatii pe BVB, precum si demersurile necesare a fi efectuate in acest sens. Societatea are un capital social de 40.936.410 lei, din care statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 51%, iar Fondul Proprietatea 49%.

Mai multe articole despre:
privatizare