MENIU

Statul român, dator la OMV cu 440 milioane de euro - Caracatița Petrom ne-a luat resursele

Statul român, dator la OMV cu 440 milioane de euro

Străinii nu doar că au jefuit tot ce am avut mai de preț, dar ne umilesc fără regrete. Culmea e că am ajuns să fim datori cum sute de milioane către companiile care exportă miliarde în țările lor, în timp ce la noi lasă mărunțiș. 

Statul român datora OMV-ului peste 400 de milioane de euro la finalul anului 2020! Datoriile veneau din cheltuieli de mediu pe care, potrivit contractului de privatizare, compania trebuie să le recupereze de la autoritățile române. Statul român este obligat ca, pentru o perioadă de 15 ani, să despăgubească în totalitate compania în legătură cu poluarea anterioară a mediului. Iar pentru o perioadă de 30 de ani este obligat să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

România este deja de câțiva ani în centrul scandalului legat de neîndeplinirea unor condiții din contractul de privatizare al Petrom. Deși statul român a primit mai multe cereri de la OMV pentru achitarea unor sume pe care compania le-a plătit ca urmare a unor închideri de câmpuri petroliere şi a ecologizării lor, banii nu au fost niciodată rambursați de autoritățile române.

Ca atare, OMV Petrom a dat în judecată statul român la Tribunalului Arbitral din cadrul Curții Internaționale de la Paris și a obținut recuperarea a 66 de milioane de euro. Prin cel de-al doilea proces, deschis pe 2 octombrie 2020, compania revendică încă 31 de milioane de euro.

Iar tot scandalul cu privire la eșecul țării noastre la Spațiul Schengen a readus în prim plan și un aranjament financiar de 70 de milioane de euro făcut pentru OMV de către un înalt funcționar din Ministerul Mediului.

Într-un răspuns pentru ziarul Puterea, însuși Ministrul Mediului a recunoscut că Teodor Dulceață, secretarul general adjunct al instituției, și totodată finul Noricăi Nicolai, a coordonat activitatea Direcției Juridice din cadrul ministerului care s-a ocupat de cele două procese de la Paris cu OMV.

Iar tot potrivit celor de la Puterea, soția lui Teodor Dulceață, Mihaela Dulceață, a făcut parte din echipa de avocați a companiei austriece OMV în acest litigiu de la Paris cu statul român. Cu alte cuvinte, Teodor Dulceață a reprezentat statul român, iar soția sa, ar fi reprezentat și apărat interesele OMV. Iar toate acestea ar fi fost cunoscute atât în Ministerul Mediului cât și în Guvern.

Mai multe articole despre:
omv petrol afaceri