MENIU

Statul dă cu o mână, ia cu alta. Grădinițele și școlile private vor plăti impozit pe profit

Toate unitățile de învățământ vor fi nevoite să plătească impozit pe profit, din 2016, inclusiv grădiniţele, şcolile şi liceele private din România. Asta în contextul în care, la rectificarea bugetară, şcolile private au primit de la stat peste 32 de milioane de lei. Singurele care scapă, însă, de plata acestuia sunt facultăţile private.

"Grădiniţele private au această posibilitate de a-şi mări, scădea preţul în funcţie de ce se întâmplă. Ca atare cred că toate grădiniţele private dacă o să fie influenţate de aceste modificări o să umble cu singuranţă la preţ", a declarat  Marinela Taşcău, manager Academia Fantastică.

"Modificarea care va aduce cu siguranţa multe critici şi multe dosare în instanţă, cred că deja se fac demersuri pentru a ataca o astfel de prevedere legislativă", a declarat avocatul Kristian Winzer. 

În aceeași măsură, școlile private intenţionează să schimbe tarifele, cu toate că, în urmă cu aproape două luni, oficialii din Educaţiei promiteau taxe mai mici în învăţământul privat. Asta după ce Guvernul a promis că va respecta Legea educaţiei şi va acorda 926 lei de elev şcolilor private.

"Îmi manifest convingerea că vor scădea taxele, începând cu luna septembrie a acestui an", declara ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. Acesta promite, însă, că va încarca să scutească de impozit pe profit toate unităţile de învăţământ.

"Vom susţine tratament egal între instituţiile de învăţămînt superior, ceea ce sperăm să se întâmple prin modificarea acestui articol la nivelul Codului fiscal", a adăugat Sorin Câmpeanu.

Potrivit Ministerului de Finanţe, şcolile şi grădiniţele particulare, fiind organizaţii non-profit, vor fi impozitate doar dacă au venituri de peste 15 mii de euro. Ministerul omite să spună că, prin noul Cod fiscal, facultăţile particulare sunt scutite total de plata impozitului.