MENIU

FOTO Statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, vandalizată cu vopsea în culorile steagului Ungariei

Statuia lui Stefan cel Mare din Sf. Gheorghe, profanata (foto: covasnamedia.ro)
Statuia lui Stefan cel Mare din Sf. Gheorghe, profanata (foto: covasnamedia.ro)

Polițiștii din Covasna au deschis un dosar penal pentru distrugere după ce soclul statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost vopsit în culorile drapelului Ungariei. Autorii au lăsat în urmă și incripția "Tiranon 1920". Primarul Antal Árpád a solicitat o anchetă si a calificat incidentul drept Poliţiei Locale şi celei Naţionale să investigheze aceste fapte şi să identifice autorii.provocare

Potrivit IPJ Covasna, polițiștii au fost sesizați sâmbătă cu privire la faptul că grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite și mai multe inscripții, în partea din spate a soclului statuii.

„Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiți, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc”, a mai transmis Poliția Covasna.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru distrugere și continuă cercetările în acest caz, potrivit site-ului Observatorul de Covasna.

„Este evident că vorbim despre o provocare şi este foarte important să aflăm cine este autorul. Condamnăm ferm astfel de gesturi”, a afirmat și primarul Antal Árpád, potrivit sursei citate. 

Autoritățile anunță și că angajații primăriei au curățat deja statuia, iar Primăria Sfântu Gheorghe face un apel la locuitori ca în cazul în care au fost martori la acest act provocator să anunţe autorităţile.

Incidentul vine după ce  vineri seara, mai multe sute de persoane au sărbătorit acolo, cu steaguri ale României și cântece patriotice, împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care României i s-a recunsocut dreptul suveran asupra Transilvaniei.