MENIU

Stat dator statului. Topul companiilor cu cele mai mari datoriii la bugetul public

Cel mai mare datornic la stat este tot statul, reiese dintr-o analiză Gândul. Mai exact, în topul celor mai mari zece contribuabili cu restanţe la bugetele publice (de stat, de pensii, de şomaj şi de sănătate) se aflau, la finele lui 2014, patru companii de stat. În total, acestea înregistrau restanţe în valoare de 1,2 miliarde de euro, echivalentul a peste 80% din datoria celor mai mari zece datornici, scrie gandul.info

Dintre cele zece companii aflate în topul celor mai mari datornici la cele patru bugete publice, patru sunt deţinute de stat, reiese dintr-o analiză gândul pe baza celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Companiile de stat, respectiv regiile deţinute de administraţia publică centrală sau locală, din top 10 datorează aproape 1,2 miliarde de euro la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat (bugetul pensiilor publice), bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul asigurărilor de sănătate. Această sumă reprezintă 84,1% din totalul datoriilor acumulate de cei mai mari zece contribuabili, la finele anului trecut.

 Pe primul loc în clasamentul marilor datornici se află Compania Naţională a Huilei (CNH) care a acumulat datorii mai mari de un miliard de euro, peste jumătate dintre acestea fiind la bugetul de pensii, respectiv 578,3 de milioane de euro. Dacă CNH ar plăti aceste restanţe, statul ar putea plăti, timp de o lună, pensiile a 2,9 milioane de persoane, adică pensiile a mai bine de jumătate dintre pensionari, reiese din datele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

 Mai multe pe gandul.info