MENIU

START pentru renegocierea banilor României! Premierul Florin Cîțu, la Bruxelles, pentru PNRR - CÂTE țări au depus deja Planul 

START pentru renegocierea banilor României. Premierul Florin Cîțu merge la Bruxelles - CÂTE țări au depus deja Planul 

PNRR trebuie refăcut de România! Asta a cerut Comisia Europeană înainte de sărbătorile pascale. Țara noastră va fi reprezentat la Bruxelles pentru continuarea negocierilor pe PNRR de premierul Florin Cîțu și ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, săptămâna viitoare. România a anunțat că amână cu o lună depunerea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), până pe 31 mai. Până în prezent, peste jumătate din țările UE au depus la Bruxelles planurile naționale de redresare după pandemia COVID-19. 

Bruxelles vrea refacerea Planului și precizări suplimentare pentru proiectele legate de autostrăzi, de sistemul de irigații, racordarea la rețaua de gaze. În țară, în perioada de dinaintea sărbătorilor pascale, pe scena politică au fost tensiuni între Putere și Opoziție pe tema PNRR.

Premierul Florin Cîțu urmează să meargă la Bruxelles săptămâna viitoare, pentru reluarea negocierilor.

Potrivit declarațiilor ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, de dinaintea sărbătorilor pascale, acesta va merge, alături de premierul Florin Cîțu, la Bruxelles, „în săptămâna care începe în 10 mai” pentru a discuta despre Planul Național de Redresare și Reziliență, a cărui valoare agreată în ședința de coaliție se ridică la 29 de miliarde de euro.

Ministrul Ghinea a anunţat la 26 aprilie, că România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe 31 mai. Anunțul a venit după o ședință cu președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Florin Cîțu și liderii coaliției, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor.

Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este instrumentul-cheie care se află în centrul NextGenerationEU, planul UE pentru o ieșire mai puternică din pandemia COVID-19, transmite Comisia Europeană într-un comunicat de presă. Prin MRR se pun la dispoziție până la 672,5 miliarde EUR pentru a sprijini investițiile și reformele (în prețurile din 2018). Această sumă se împarte în granturi în valoare totală de 312,5 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 360 de miliarde EUR. MRR va juca un rol crucial în sprijinirea Europei pentru a ieși mai puternică din criză și pentru a asigura tranziția ecologică și digitală.

CÂTE ȚĂRI AU DEPUS PNRR LA BRUXELLES PÂNĂ PE 3 MAI 2021

Polonia  a devenit, luni, 3 mai, al 14-lea stat din UE care a trimis Comisiei Europene Planul său Național de Redresare și Reziliență, prin care urmărește să primească 36 de miliarde de euro pentru redresarea economiei sale post-COVID.

Portugalia a fost primul stat din UE care și-a transmis PNRR la 22 aprilie. Au urmat Germania și Grecia la 28 aprilie, Franța și Slovacia la 29 aprilie și Danemarca, Letonia, Luxemburg și Spania, la 30 aprilie, iar Austria, Belgia, Italia și Slovenia pe 1 mai și Polonia pe 3 mai.