MENIU

Starea de alertă, votată, astăzi, în Parlament. Ce modificări se pregătesc

Parlamentul se reuneşte, astăzi, în şedinţă comună, pentru a vota Hotărârea de Guvern privind încuviinţarea stării de alertă. Şedinţa plenului reunit va avea loc începând cu ora 15:00. PSD a modificat legea privind starea de alertă dispusă de Guvern. Autoritățile locale sunt repuse în drepturi, pot demite sau pune în funcție directori de spitale. De asemenea, PSD a stabilit că Guvernul trebuie să pună la dispoziția primarilor măști gratuite care vor ajunge la cei nevoiași, pentru că obligativitatea de a purta mască se păstrează. 

Hotărârea de guvern care instituie starea de alertă a trecut prin Comisia Juridică a Parlamentului şi a fost din nou modificată. Potrivit mediafax.ro, cele mai importante modificări se referă la obligativitatea Guvernului de a pune la dispoziţie măşti pentru persoanele defavorizate. De asemenea, spitalele trec din nou în subordinea UAT-urilor iar carantinarea localităţilor se va face pe perioada stării de alertă prin Horărâre de Guvern.

Iată şi modificările aduse de parlamentari:

La Anexa nr. 1 după articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31 cu următorul cuprins: 

„Art. 31. - Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordinea lor, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul  acestor unităţi în condiţiile legii.”

La Anexa nr. 2 articolul 1 punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

1. În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective.

La Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 şi 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

1. Menţinerea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice stabilite prin ordine ale  persoanelor legal îndreptăţite şi care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

2. Instituirea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre  de Guvern, la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La Anexa nr. 3 articolul 1 punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

3. Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a insituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri. 

Birourile reunite au aprobat, marţi, scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare.

Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.