MENIU

Stare de alertă în Băile Tușnad. Locuitorii, fără apă potabilă de mai multe zile

Sursa foto: Arhivă

Furnizarea apei în staţiunea Băile Tuşnad şi în satele Tuşnad, Tuşnadul Nou şi Vrabia, este sistată de patru zile, după ce conducta care alimentează aceste localităţi s-a spart, iar repararea defecţiunii necesită timp, dar şi fonduri considerabile.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a solicitat Prefecturii declararea stării de alertă după ce apa de la robinete a fost sistată în urmă cu patru zile. Conducta care alimentează localitatea, dar și satele Tuşnad, Tuşnadul Nou şi Vrabia, s-a spart, iar repararea defecţiunii necesită timp şi fonduri de care primăria nu dispune.

Primarul staţiunii a declarat că respectiva conductă s-a fisurat în zona căii ferate din localitatea Sânsimion şi trebuie schimbată o porţiune de circa 20 metri, dar Primăria staţiunii nu mai dispune de bani, iar firmele care au început să lucreze fac acest lucru pe datorie.

Potrivit sursei citate, în staţiune s-a luat măsura ca apa menajeră să fie furnizată în recipiente de o mie de litri, amplasate în fiecare cartier, iar de marţi se va distribui şi apă potabilă.

Este pentru a şaptea oară în acest an când se produc fisuri în reţeaua de alimentare a oraşului, care furnizează apă şi pentru localităţile Tuşnad, Tuşnad Sat şi Vrabia, motiv pentru care Primăria şi Consiliul Local din Băile Tuşnad au solicitat Instituţiei Prefectului declararea stării de alertă.

„Am trimis la domnul prefect solicitarea pentru decretarea stării de alertă. Sunt afectaţi peste trei mii de locuitori din Vrabia, Tuşnad Nou şi Tuşnad Sat şi Băile Tuşnad. Nu avem fonduri, de vineri se lucrează pe datorie şi pe bun simţ, că vin oamenii să ne ajute, dar tot va trebui să îi plătim. Acum am făcut o adresă şi către domnul prefect şi către primul ministru să ne ajute cumva, pentru că anul acesta am băgat undeva până în 500 mii lei numai în conducta de apă", a declarat Butyka Zsolt.

Primăria nu are bani să repare conducta spartă

Potrivit primarului, conducta se sparge în mod frecvent pentru că lucrarea, realizată în urmă cu şapte ani din bugetul naţional, nu a respectat proiectul iniţial, iar ţeava este subdimensionată.

Pentru rezolvarea problemei şi reabilitarea sistemului s-a elaborat un nou proiect şi se solicită de la Compania Naţională de Investiţii suma de 40 milioane lei, dar până la implementarea acestuia locuitorii staţiunii şi turiştii care vin la Băile Tuşnad au de suferit.

Primarul spune că unii operatori de turism se descurcă, pentru că au bazine de alimentare separate, dar există unităţi de cazare care sunt legate direct la reţeaua oraşului.

În plus, nu funcţionează nici centrul wellness din oraş, una dintre atracţiile zonei.