MENIU

Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, pe butuci: "Situația dezastruoasă se adâncește"

Datorii de milioane de lei, pacienți care se plâng de condiții mizere și care sunt nevoiți să vină cu medicamente de acasă. Vorbim despre un spitalul de urgență din Capitală, Sfântul Pantelimon, iar "situația dezastruoasă se adâncește", susține conducerea unității medicale.

Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, una dintre cele mai importante unități de urgenţă din ţară, a ajuns într-o stare deplorabilă. O recunoaşte chiar managerul care spune că unitatea medicală are o mulţime de probleme: medicamente lipsă, aparate importante în diagnosticarea pacienţilor care nu sunt în spital şi datorii uriaşe.

Datorii de aproape nouă milioane de lei

Totul a pornit de la datoriile create în ultimii doi ani. "Când am preluat mandatul de manager, în aprilie, am preluat și datorii de aproape nouă milioane de lei. Aceste datorii au crescut acum, ajungând la 11 milioane de lei pentru că nu mai avem internări. Și dacă nu avem internări, Casa nu ne decontează", explică Dragoș Davițoiu, managerul spitalului. Iar spitalul se confruntă cu grave probleme financiare.

Spitalul, aproape de faliment 

Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie? Explicaţia este şi simplă: pacienţii şi-au pierdut încrederea în spital. O demonstrează cifrele oficiale. Pentru că nu-şi atinge norma, Spitalul Sf. Pantelimon e aproape de faliment. Cei care ajung în spital se plâng de condiţii. Alţii însă nu ştiu dacă situaţia din spital s-a schimbat faţă de cum era în urmă cu câţiva ani.

Medic: Îmi e frică să vin la spital 

Şi medicii care lucrează aici se plâng de lipsa medicamentelor esenţiale în salvarea pacienţilor. "Îmi e frică să vin la spital pentru că la Terapie Intensivă nu există nici măcar adrenalină. În caz de nevoie, nu am cu ce să resuscitez. Nu avem nici măcar amărâtul de ser fiziologic", spune un medic de la Terapie Intensivă. Soluţii însă nu prea sunt. Managerul spitalului spune că a cerut o suplimentare de la Casa de Asigurări însă nu a primit nimic până acum şi, în continuare, este nevoit să se descurce cu bugetul de criză pe care îl are.