MENIU

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la Omicron: Spitalele ar putea fi copleșite

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat că varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea duce la o presiune foarte mare asupra sistemului sanitar într-un timp foarte scurt, în condițiile în care datele actuale – unele „superficiale” deocamdată – arată că este de 5-6 ori mai infecțioasă.

„Dacă vin mai mulți oameni în spitale, practic spitalele vor fi copleșite și nu vom putea oferi tratamente persoanelor care suferă de afecțiuni acute sau cronice care nu țin neapărat de Covid”, a avertizat specialistul, joi seară, la un post TV.

Întrebat dacă ar putea fi un aspect favorabil gradul ridicat de contagiozitate a variantei Omicron, având în vedere că ar putea spori imunitatea colectivă, Ștefan Dascălu a explicat: „Da, pe termen lung într-adevăr ne putem gândi și la aceste fenomene, și anume epuizarea mult mai rapidă a unui val epidemic și atingerea unei imunități colective postinfecțioase.

Chiar dacă este mai puțin sever, faptul că este de cinci-șase ori mai infecțios, pentru că așa arată datele actuale, poate duce la o presiune foarte mare asupra sistemului de sănătate într-un timp foarte scurt”.

Întrebat dacă e credibil scenariul potrivit căruia varianta Omicron ar anunța sfârșitul pandemiei, el a afirmat: „Este un scenariu posibil, însă eu nu îl văd neapărat ca pe un scenariu optimist, tocmai pentru că, după cum spuneam, infecția aceasta masivă a populației este tradusă într-un număr foarte mare de morți, iar din perspectiva noastră, a sănătății publice și bănuiesc că a oricărui om întreg la cap nu ne-am dori acest lucru”.

Cercetătorul a atras atenția că situația ar putea deveni alarmantă atât prin prisma numărului de decese COVID-19, cât și din perspectiva presiunii resimțite de sistemul sanitar, care ar putea conduce în cele din urmă la „vieți pierdute din cauza unor alte afecțiuni”.

„Practic, în momentul acela, în acea fereastră foarte scurtă, mai scurtă decât la tulpina Delta, în care oamenii sunt infectați și ajung la spital, în acea fereastră mai scurtă într-adevăr, dacă vin mai mulți oameni în spitale, practic spitalele vor fi copleșite și nu vom putea oferi tratamente persoanelor care suferă de afecțiuni acute sau cronice care nu țin neapărat de Covid, și aici este marea problemă, aici este acea presiune asupra sistemului de sănătate.

De aceea tot vorbim atât despre ea, pentru că ea acolo se manifestă cel mai mult, în vieți pierdute din cauza unor alte afecțiuni pentru că nu am putut oferi tratamentul necesar din cauza presiunii acesteia exercitate de COVID-19”, a mai declarat Ștefan Dascălu.

Mai multe articole despre:
omicron covid pandemie virus