MENIU

Specialiștii avertizează: Omicron rezistă mai mult pe plastic şi pe piele decât celelalte variante

Igiena mâinilor este esențială

Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic, dar şi pe pielea umană, arată teste de laborator făcute de cercetătorii japonezi. Concluzia poate explica de ce noua tulpină se transmite mai repede, dar și de ce sunt infectați tot mai mulți copii. 

Dacă în cazul variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta, timpi de supreviețuire pe suprafațe din palstic au fost de 56 de ore, 191 ore, 157 ore, 59 ore şi, respectiv, 114 ore, la Omicron durata de "viață" este de 193, au raportat cercetătorii niponi, potrivit Reuters, citat de Mediafax..

Stabilitatea ridicată în mediu poate fi motivul pentru care Omicron a reușit să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească rapid.

Pe piele, noua variante a depășit cu circa 2 ore recordul precedent de "supraviețuire", de 19,1 ore pentru Beta.

Studiul japonez a confirmat și eficiența dezinfectării mâinilor

Niciuna dintre varinatele virusului n-a supraviețuit mai mult de 15 secunde după curățarea cu dezinfectanţi pentru mâini pe bază de alcool.

„Prin urmare, este recomandat ca practicile actuale de control al infecţiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanţi… aşa cum propune Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, concluzionează cercetătorii.