MENIU

Specialiștii avertizează asupra experimentelor genetice care vor fi făcute pe copii, în viitor

Oamenii de știință chinezi vin cu o nouă soluție de modificare a ADN-ului la nivelul embrionilor umani, care ar putea duce la crearea unor super-copii. Însă, aici apare umătoarea întrebare: oare cât de etică este acestă practică?

Se pare că cercetătorii chinezi vor să ducă acest mecanism de modificare a ADN-ului la un alt nivel. Astfel, au triplat eficiența unui instrument pentru modificarea genelor ADN în embionii umani.

Momentan, această tehnologie revoluționară a fost dezvoltată în laborator, dar în curând va fi gata pentru utilizarea clinică pe embrioni reali, care se dezvoltă în corpul mamelor. În acest fel, cercetătorii chinezi speră că în maxim doi ani, fiecare părinte își poate alege cum să arate copilul, spre exemplu: blond cu ochii albaștri.

În faza de experiment, cercetătorii au injectat un editor de baze menit să remedieze o mutație într-un embrion uman, în momentul în care acesta era la nivelul de dezvoltare format din două celule. Experimentul a fost un succes în eliminarea a 80% dintre mutații. Când același experiment a fost realizat pe un embrion la nivel uni-celular, rata de succes a scăzut la 30%.

Cât de imorală este tehnologia cercetătorilor chinezi de modificare a ADN-ului uman

Cercetătoarea Yang Hui cea care a condus echipa de cercetători pentru a găsi o nouă soluție mai eficientă pentru a modifica ADN-ul embrionilor umani este conștientă de imoralitatea unor astfel de practici la scară largă.

„Deși tehnologia ar putea fi folosită pentru ca un copil să se nască fără HIV dintr-o mamă infectată, cei mai mulți vor abuza de ea și vor facilita realizarea de super copii", a declarat Yang Hui. „Tehnologia este similară cu arme sau droguri. Utilizarea imorală, precum crearea de super-copii, ar trebui să fie interzisă pentru totdeauna."

Mai exact, tehnologia creată de cercetători se numește editarea bazelor ("base editing") și implică modificarea nucleotidului ADN sau a literei. Iar dacă stăm să ne gândim, dintr-un anumit punct de vedere este similiară cu ceea ce face CRISPR, dar pentru că nu implică ruperea lanțurilor de ADN, dintre cele două tehnologii, editarea bazelor este semnificativ mai sigură pe o perioadă mult mai lungă de timp.

Sursa

Mai multe articole despre:
ADN embrion uman modificare ADN