MENIU

Spania vrea să SCHIMBE modul de abordare în cazul COVID: Cum ar putea fi tratată infecția - Anunțul premierului Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez susține că poate este timpul ca pandemia decoronavirus să fie monitorizată diferit, având în vedere că mortalitatea provocată de această boală a scăzut, el confirmând, astfel, o informaţie din cotidianul El Pais potrivit căreia guvernul spaniol se gândeşte la metode alternative de supraveghere epidemiologică.

"Avem condiţiile pentru a deschide gradual, cu precauţie, dezbaterea la un nivel tehnic şi la nivel european, pentru a începe evaluarea evoluţiei acestei boli cu parametri diferiţi decât am făcut-o până acum", a declarat Sanchez, într-un interviu acordat unui post de radio local.

El Pais scrie că guvernul spaniol ia în considerare schimbarea modului în care monitorizează evoluţia epidemiei de COVID-19, pentru a utiliza în schimb o metodă similară celei cu care este supravegheată gripa, fără a mai înregistra fiecare caz şi fără a testa toate persoanele care prezintă simptome.

Din câte se pare, planul a fost deja pregatit din vara lui 2020, iar autoritățile consideră că acum este momentul potrivit să fie pus în aplicare. Astfel, potrivit sursei citate, în loc să se raporteze fiecare caz de Covid care este depistat în țară, ceva nesustenabil pe termen lung, un grup de medici sau centre de sănătate și spitale vor urmări cazurile cu simptome serioase.

Se anticipează că planul va fi pus în aplicare înainte de sfârșitul acestui al șaselea val care este resimțit acum în Spania.

„Acum, având în vedere transmisibilitatea enormă a Covid-ului, este o provocare foarte mare respectarea cu strictețe a protocoalelor de supraveghere universală, devine imposibil să facem asta”, a explicat Amparo Larrauri, șefa grupului de supraveghere a gripei și a altor virusuri respiratorii. De fapt, protocoalele au început deja să se relaxeze și nu mai sunt necesare teste pentru contactele directe ale persoanelor confirmate dacă nu prezintă simptome, de exemplu.

Din câte se pare, această strategi a fost deja implementată în cinci zone, unde a fost derulat un proiect pilot.