MENIU

Șpaga din spitale a ajuns subiect de chestionar oficial. Toți românii externați vor trebui să răspundă la întrebare

Șpaga din spitale a ajuns subiect de chestionar oficial

Mecanismul de feedback al pacientului în spitalele publice a suferit modificări semnificative în urma unui Ordin emis de ministrul Sănătății. Această schimbare permite pacienților internați în spitalele publice să își exprime evaluările cu privire la activitatea și implicarea cadrelor medicale, curățenia din unitățile medicale și, în special, să semnaleze solicitarea de bani sau condiționarea actului medical. 

Această măsură, care a fost dată publicității în Monitorul Oficial din 10 noiembrie 2023, reprezintă un pas important în lupta împotriva corupției din sistemul medical.

Potrivit noilor reglementări, atunci când un pacient completează chestionarul și semnalează că a fost solicitată o sumă de bani de către personalul medical, răspunsul său este transmis automat autorităților competente pentru declanșarea unei cercetări privind acest caz de șpagă sau abuz în serviciu.

Scandalul drogurilor la Casa Albă explodează. FBI a publicat primele imagini cu dovezile

Una dintre întrebările-cheie din chestionarul de feedback al pacientului este cea de-a opta: „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de compensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?” În cazul în care răspunsul este afirmativ, persoana primește un mesaj prin care este încurajată să formuleze o plângere sau să transmită o sesizare pe adresa de email a Ministerului Sănătății.

Chestionarul de feedback al pacientului a fost introdus pentru prima dată în anul 2016, iar înainte de modificările actuale, întrebările se refereau exclusiv la curățenia și serviciile din spitale. Totuși, scandalul care a izbucnit în urma dezvăluirilor despre medicilor corupți de la Institutul Marius Nasta a determinat Ministerul Sănătății să reconsidere mecanismul de feedback și să introducă în chestionar și întrebări referitoare la solicitarea de bani și condiționarea actului medical.

 Alexandra Păcuraru: An electoral de maximă importanță, nu doar pentru noi, ci și pentru omenirea întreagă