MENIU

Sorin Cîmpeanu anunță schimbări RADICALE la BAC, din 2027 - Cât mai așteaptă liceenii pentru noile planuri-cadru

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: gov.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că o schimbare radicală a examenului de bacalaureat va avea loc în 2027. În același timp, a vorbit despre noile planuri cadru de liceu, după care vor învăța elevii din septembrie acest an.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, luni, cu ocazia publicării rezultatelor Bacalaureat 2022, că acest examen după încheierea școlii, a celor patru ani de liceu, va fi schimbat „radical” din 2027.

„Începând de anul viitor o sa avem o tranziție spre normalitate (la BAC, n.red. Sigur că programa va fi simplificată și anul viitor cu ce s a predat în clasa a IX-a și a X-a, dar vom avea conținuturi complete pentru clasele a XI-a și a XII-a”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu, luni, la prina conferință privind primele concluzii după Bacalaureatul 2022.

”Cei care vor da Bacalaureatul anul viitor vor da Bacalaureatul aşa cum l-au cunoscut în momentul în care au intrat în clasa a 9-a. Este un principiu cunoscut. Nu poţi să schimbi disciplinele din mers. ”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

„Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile România Educată, vom anunţa acest lucru, şi, în 2027, cel mai devreme, putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat, după ce cei care intră în liceu, ulterior apariţiei legii, vor cunoaşte foarte bine pe ce discipline trebuie să se concentreze”,  a mai anunțat ministrul Cîmpeanu.

„Le spun de pe acum că îmi doresc să se concentreze pe toate disciplinele din trunchiul comun, absolut toate şi să îşi poată dovedi competenţe minime, competențe de bază, la fiecare din disciplineze din trunchiul, comun. Dar asta, începând din 2027, dacă vom reuşi să adoptăm noua lege a învăţământului preuniversitar”, a reiterat ministrul Educației.

Despre noile stadiul legii Educației, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre stadiul noii legi a Educației. ministrul a afirmat că planurile cadru de liceu, indiferent de adoptarea noii legi, ar trebui să fie disponibile începând cu septembrie 2023.

”Se lucrează, pentru a avea o reformă reală, o schimbare reală de fond a planurilor cadru şi a curricum-ulilor din spatele planurilor cadru, am spus că am putea avea un mare ajutor dacă vom avea legea România Educată adoptată. Dar chiar şi aşa, se lucrează în acest moment la reforma planurilor cadru de liceu şi la revizuirea planurilor cadru pentru gimnaziu şi primar”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a explicat din nou de ce planurile cadru de liceu nu au fost schimbate în 2020. 

„S-au primit peste 10.000 de observaţii critice legate de actualele planuri cadru. Atunci în decembrie 2020 am spus stop, dacă asta este situaţia, atunci ne propunem septembrie 2023 să intrăm cu planuri cadru noi de liceu, cu adevărat noi şi schimbate”, a precizat Sorin Cîmpeanu.