MENIU

Soluția specialiștilor. Cum poate fi stopată cât mai repede răspândirea Covid-19

Foto arhivă Inquam

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că, pe lângă vaccinarea intensivă, una dintre modalitățile prin care răspândirea pandemiei poate fo stopată este depistarea rapidă cu ajutorul testelor. 

Octavian Jurma dă ca exemplu Marea Britanie, care, în comparație cu țara noastră testează de 10 ori mai mulți oameni, iar britanicii au campanii eficiente de prevenție.

„Uitați-vă la ATI ca să aflați unde a fost pandemia acum trei-patru săptămâni. Suntem la o lună după ce a trecut valul, deci nu mai putem face absolut nimic și atunci e foarte important de spus, pandemia se termină în spitale, în ATI și în cimitire, dar nu se oprește acolo. Ea se oprește prin teste, prin depistarea rapidă cu ajutorul testelor. Să nu uităm, Marea Britanie, pe lângă o rată de vaccinare incomparabil mai mare ca noi, testează de 10 ori mai multe persoane decât noi. Au o campanie foarte intensă de testare, pentru ca să poată izola devreme. Este un lucru de mare îngrijorare pentru că am atras atenția și în alte ocazii că pornim cu un handicap în valul trei, faptul că într-adevăr aveam 50% din capacitate la începutul valului doi liberă, iar acum avem doar 10% - 15% din capacitate. Am intrat cu 90% din paturile ATI ocupate”, a spus specialistul la un post de televiziune, scrie DCNews.ro

Specialistul atrage atenția și asupra faptului că cei care se internează în spitale au variante ale noului coronavirus foarte grave, comparativ cu cele de până acum o lună.

„Avem o creștere foarte accelerată a numărului de oameni care se internează în spitale, chiar mai mare, paradoxal, decât cea cu care crește rata celor confirmați, deci cazurile sunt mai grave în interiorul acestor depistări. Mulți dintre ei sunt dependenți de oxigen. În mod normal, dacă erau în valul unu, ar fi fost puși la ATI. Nu îi mai punem la ATI. Am transformat secțiile acestea în secții care sunt un soi de ATI light, dar riscul este mare. Ați văzut, aici apar de obicei aceste incidente, pentru că folosim oxigen într-o infrastructură care nu e adaptată, deci ne asumăm riscuri tot mai mari, cu beneficii tot mai mici, încercând să oprim pandemia în spital, iar pandemia nu poate fi oprită în spital.

Doar boala poate fi tratată în spital și noi, dacă confundăm boala de COVID-19 cu pandemia de COVID-19, n-o s-o putem opri foarte ușor. Odată pornită, vedeți cât e de greu de oprit", a completat specialistul.