MENIU

Soldații din regimentul Azov ar putea fi declarați teroriști în Rusia. Anunțul a fost făcut după ce s-au predat

Temerile că luptătorii din regimentul Azov ar putea avea pare de un tratament dur după ce s-au predat rușilor par să prindă contur. Inițial Kremlinul a sugerat că toți prizonierii vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale, însă la câteva ore după predare Ministerul rus al Justiției a transmis că urmează să se stabilească dacă regimentul Azov este organizație teroristă. 

Curtea Supremă a Rusiei va decide, pe 26 mai, dacă Regimentului de Voluntari Ucrainean Azov este organizație teroristă, transmite suspilne.media, citând un comunicat al Ministerului Justiției din Federația Rusă, potrivit RFI România.

„Moscova numește regimentul neo-nazist și îl acuză de crime de război,” precizează publicația ucraineană, care mai precizează că la Mosocva s-a deschis un dosar penal împotriva azoviștilor.

„Anchetatorii ruși îi vor identifica pe naționaliști, îi vor verifica dacă sunt implicați în crime împotriva civililor, iar informațiile obținute în timpul interogatoriilor vor fi comparate cu alte date din cauzele penale”, au mai transmis oficialii ruși.

Peste 250 de soldați ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse, iar Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii uzine.

Operațiunea a debutat după ce președintele Vladimir Putin ar fi garantat personal că prizonierii vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale, fără a preciza că va exista o procedură diferită pentru combatanții Azov.

De altfel, cu câteva zile înainte de încetarea ostilităților în zona combinatului de oțel, devenit un simbol al rezistenței în orașul Mariupol, soțiile unor combatanți Azov și-au exprimat temerea că partenrii lor vor fi torturați până la moarte dacă se vor preda.