MENIU

Șoc pentru turiștii din Paris: Vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar ca să viziteze un simbol al orașului

Biletele pentru urcarea în Turnul Eiffel se scumpesc cu 20% începând din 17 iunie

Accesul în Turnul Eiffel va fi mai scump cu 20%, până la 35,30 euro, începând cu data de 17 iunie, o decizie justificată de criza sanitară şi urmele de plumb descoperite cu prilejul lucrărilor de renovare, şi care ar urma să fie validată până sâmbătă de edilii Parisului.

Potrivit unui document consultat de AFP, tarifele pentru cei care vor să ajungă cu ascensorul până în vârful turnului Eiffel vor fi majorate, de la 29,40 până la 35,30 euro, în cazul adulţilor, de la 14,70 până la 17,70 euro, pentru cei cu vârsta între 12 şi 24 de ani, şi de la 7,40 până la 8,90 euro pentru copiii cu vârsta între 4 şi 11 ani, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii lor.

De asemenea, tarifele pentru cei care vor să urce pe scări până la al doilea etaj al turnului Eiffel vor fi majorate, de la 11,80 până la 14,20 euro, în cazul adulţilor, de la 5,90 până la 7,10 euro, pentru tineri, şi de la 3 până la 3,60 euro pentru un copil.

În continuare, accesul în Turnul Eiffel va rămâne gratuit pentru cei cu vârsta până la patru ani şi cei care beneficiază de aşa-numitul venit de solidaritate activă (RSA).

Aceste creşteri semnificative de preţuri au fost anunţate încă din timpul grevei din luna februarie, organizată de angajaţii societăţii care exploatează Turnul Eiffel (SETE), care au critică modul în care este gestionat simbolul oraşului Paris şi au închis timp de şase zile turnul.

Gabriela Firea nu-l iartă pe Nicușor Dan: După 4 ani de mandat, actualul primar general nu poate invoca tot „greaua moștenire””

Noile tarife majorate sunt justificate în primul rând prin impactul crizei sanitare care ale legătură cu Covid-19. "În perioada 2020-2022, SETE a înregistrat pierderi din exploatare de aproximativ 113 milioane de euro", scrie primăria din Paris.

La aceste pierderi din exploatare se adaugă costurile suplimentare ale lucrărilor de renovare, care au legătură în primul rând cu actuala campanie de vopsire a turnului, lucrări care au fost complicate de descoperirea unor urme de plumb. Nota de plată a acestor lucrări este evaluată de primăria Parisului la 136 milioane de euro.

După o scădere a numărului de vizitatori până la 1,5 milioane în 2020, simbolul oraşului Paris a revenit în 2023 la un număr de vizitatori comparabil cu cel din 2019, fiind înregistraţi aproape şase milioane de vizitatori.

Cu o înălţime de 330 metri, Turnul Eiffel a fost conceput de inginerul Gustave Eiffel. După 1889, Turnul Eiffel a devenit un monument emblematic al Parisului şi până în 1930 a fost cea mai înaltă construcţie din lume. Turnul Eiffel atrage aproximativ 20.000 de persoane pe zi. În fiecare an, aproximativ şase milioane de persoane vizitează turnul Eiffel şi peste 20 de milioane vin să vadă turnul fără a urca însă în el. 

Regula celor 10 secunde, care îți arată cât mai ai de trăit

Mai multe articole despre:
turisti paris turnul eiffel primaria parisului