MENIU

Situație tensionată la granița Republicii Moldova cu Transnistria. Anunț de urgență făcut de Maia Sandu

Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria (Profimedia)

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat noi tensiuni la granița cu Transnistria, după ce locuitorii unui sat au blocat un post de menținere a păcii. 

"A crescut numărul incidentelor în Zona de Securitate (a conflictului transnistrean). Cetăţenii sunt supuşi unui control, care nu este inclus pe lista de atribuţii a misiunii de menţinere a păcii. Delegaţia Republicii Moldova în cadrul Comisiei Mixte de Control pentru gestionarea operațiunii de menținere a păcii cere clarificări și lucrează la detensionarea situației. Riscurile în sfera de securitate sunt în creștere și avem nevoie de o activitate consolidată a organelor din domeniul apărării, securității și ordinii publice", a transmis Maia Sandu, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, potrivit Rador.

Tensiunile în regiunile separatiste proruse ale Republicii Moldova s-au agravat de la debutul conflictului din Ucraina. Săptămâna trecută,oficiali din regiunea separatistă Găgăuzia au lansat din nou discuțiile legate de o eventuală alipire la Rusia, pe modelul Donbas din Ucraina. Un activist găgăuz a amintit că la începutul lunii octombrie va avea loc congresul deputaților găgăuzi de la toate nivelele, pentru a se pronunța cum să acționeze pentru obținerea autonomiei.

Mai multe articole despre:
maia sandu transnistria moldova razboi ucraina