MENIU

Situație incredibilă - Autoritățile locale dintr-o comună carantinată cer ridicarea restricțiilor. Invocă: "Starea de spirit și moralul scăzut al cetățenilor"

Carantina

O comuna din Prahova care a fost carantinata ia atitudine. Autoritatile locale au actionat in instanta ordinul de carantinare si ii cer lui Raed Arafat reanalizarea situatiei.

Autorităţile comunei Gornet au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zona respectivă.

Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP.

În acest sens, sunt invocate "starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei".

De asemenea, autorităţile din Gornet, reprezentate de avocatul Bogdan Dumitru, au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acţiunea fiind trimisă Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit documentelor puse la dispoziţia presei de către avocat, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar "apostrofaţi".

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, miercuri, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens.

Departamentul pentru Situații de Urgență a emis un comunicat prin care răspunde situației de față:

Precizări
Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la “atacarea în instanță a ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea carantinei zonale, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, județul Prahova”, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:
În baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 40 din 22.07.2020, emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Prahova, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, prin care se constata că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, județul Prahova.
Prin carantinare zonală, conform Legii 136/18 iulie 2020, se înțelege măsura de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru.
Totodată, precizăm faptul că în ordinul emis de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, disponibil pentru a fi consultat, conform legii, pe site-ul DSU, MAI și IGSU, se regăsesc măsurile obligatorii pentru toate persoanele care locuiesc sau tranzitează zona respectivă.
De asemenea, în cadrul aceluiași ordin, respectiv Art.3, acesta prevede permisiunea intrărilor sau ieșirilor persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a continua activitățile privind prezentarea la locul de muncă astfel, “ Toate persoanele prevazute la alin. (1) vor prezenta autorităților legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională.”
Mai multe articole despre: