MENIU

Situaţie gravă la institutul "Matei Balş": secţia ATI nu funcţionează normal, pe motiv de CONCEDIU

Institutul Matei Balş este printre primele din lume după satisfacţia utilizatorilor şi beneficiarilor

Situatie gravă la cel ma mare spital de boli infecțioase din țară. Activitatea secția de anestezie şi terapie întensivă este aproape paralizată din cauză că singurul medic specialist este  plecat în concediu, anunţă Realitatea TV. 

În acestă situaţie, copiii care au nevoie de manevre de reanimare sunt trataţi într-o ambulanţă SMURD care este solicitată în astfel de ocazii şi, eventual, transferaţi la alte unităţi spitaliceşti din Capitală. Oficial, activitatea secţiei ATI va reveni la normal odată cu întoarcerea din concediu a medicului specialist, pe 8 ianuarie.

Managerul Institutului "M. Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat că situaţia este greu de rezolvat şi gestionat, pentru că speciliştii, mai ales cei din ATI, preferă să plece în străinătate, unde au salariii incopmparabil mai mari decât cele din ţară. 

"Singura soluţie este ca grila salarială să fie modificată, ceriná unui medic este undeva peste 2.000 de euro, altfel nu putem opri exodul medicilor ATI către ţările din vestul Europei, unde salariile variază între 6.000 şi 8.000 de euro.", a declarat Streinu Cercel.

O altă modificare ce s-ar putea face relativ simplu, susţine managerul Institutului "M. Balş", este să se modifice grila pentru terapie intensivă astfel încât orice medic să-şi poată lua specializarea, care în general se rezumă la partea de ventilaţie mecanică.

Şi ministrul sănătăţii a discutat cu managerul Institutului l-a asigurat pe ministrul Sănătății că secția de Terapie Intesivă funcționează parţial, cu excepţia către alte unități medicale a cazurilor care au nevoie de ventilaţie mecanică. 

În comunicatul semnat de Florian Bodog se mai spune că ministrul Sănătății va acorda tot sprijinul insititutului pentru scoaterea de urgență la concurs a locurilor vacante de medici în specialitatea terapie intensivă. 

 

 

Mai multe articole despre:
Matei Balş Adrian Streinu Cercel