MENIU

SITUAŢIE DRAMATICĂ. 59 DE LOCALITĂŢI, IZOLATE ÎN NĂMEŢI

59 de localităţi izolate în nămeţi

Stare de alertă în Vrancea, Buzău şi Brăila. Cele trei judeţe au fost paralizate de ninsorile abundente şi de viscolul din ultimele zile. 59 de localităţi sunt izolate la această oră.

Drumul Naţional 22 Râmnicu Sărat -Brăila rămâne închis şi marţi, în judeţul Buzău, pe alte două drumuri naţionale din judeţ se circulă cu restricţii, în timp ce 20 de drumuri judeţene sunt blocate în continuare din cauza zăpezii, locuitorii din 15 sate fiind încă izolaţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sîrbescu, 20 de drumuri județene sunt în continuare blocate, în timp ce pe DN 2 C Costești Padina, limita cu județul Ialomnița, este restricție de 3,5 tone, iar pe DN 2 B Buzău-Brăila sunt restricții pentru mașinile cu masa mai mare de 7, 5 tone.

De asemenea, DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila este în continuare închis. Conform sursei citate, numărul localităților izolate a scăzut totuşi semnificativ în ultimele ore, după ce multe drumuri au fost deschise. Astfel, la ora transmiterii acestei știri mai sunt izolate 15 sate din comunele Chiojdu, Scutelnici și Bozioru. Locuitorii de aici nu au nici energie electrică de sâmbătă sau de duminică, din cauza viscolului puternic care a produs avarii la rețeaua de electricitate.
În localitatea Chiojdu, oamenii din satele Poienițele și Cătiașu nu au energie electrică de duminică, echipele de la Electrica aflate pe teren intervenind cu dificultate din cauza vântului puternic.

"Avem două sate izolate, cu 700 de oameni, care nu au nici energie electrică. Ne-au promis că azi vor remedia situația. Dacă mai ninge, va fi foarte greu. Am anunțat la Consiliul Județean că ne trebuie motorină pentru utilaje, în rest nu avem nebvoie de nimic, decât de plase de lanț ca să acționăm mai bine. Avem oameni care deszăpesc casele bătrânilor imobilizați la part, le duc apă, mâncare, le fac pârtie, ne descurcăm, numai asta ne mai trebuie, un surplus de combustil”, a declarat, marţi dimineaţă, primarul comunei Chiojdu, Andrei Fătu.

La rândul său, primarul comunei Scutelnici, Sandu Chircă, spune că zăpada depăşeşte doi metri în unele zone.
"Se lucrează la foc continuu să desfundăm drumurile, pe șosea zăpada este și de trei metri, sunt porțiuni unde e zăpadă mare de tot, și în curți e, dar oamenii s-au gospodărit și și-au făcut pârtie. Mai avem cătune unde bate vântul foarte tare și este situația mai gravă. La Brăgăreasa nu e curent de sâmbătă, aici e o urgență, să sperăm că se rezolvă și problema asta curând", a declarat primarul din Scutelnici.

Marţi dimineaţă, sute de militari şi pompieri sunt moblizaţi în localitățile unde nămeții ating şi doi metri înălţime.
Astfel, la Glodeanu Siliștea și Vadu Pașii acționează zeci de militari și pompieri, iar peste o sută de jandarmi intervin la Valea Râmnicului, în zona Nehoiu și la Smeeni, localitate grav afectată de ninsori.

Conform autorităţilor judeţene, în ultimele ore nu s-au mai înregistrat urgențe medicale la care ambulanţele să nu poată ajungă, însă dacă vor mai exista astfel de cazuri va fi solicitat din nou un elicopter de la MAI care să preia pacienții. Marți, la Buzău, sunt așteptați vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Apărării Mircea Dușa, care au anunţat că vor verifica stadiul operaţiunilor de deszăpezire a drumurilor.