MENIU

Situaţie disperată la Spitalul Colentina! Un medic acuză noul manager. UPDATE

Apel disperat al unui medic de la Spitalul Colentina, care a transmis public că nu poate opera doi pacienţi, a căror intervenţie ar dura 12 ore, din cauza faptului că după ora 15 nu mai există personal la terapie intensivă. 

UPDATE. Reacția managerului spitalului Colentina. Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, susţine că afirmaţiile doctorului Ionuţ Gobej nu se sprijină pe realitate, secţia ATI are gardă continuă, iar actul medical nu a fost niciodată condiţionat de depăşirea programului de lucru, însă medicul nu cunoaşte legea privind orele suplimentare. Consiliul medical se va întruni luni şi va discuta acest caz.

Neurochirurgul Ionuţ Gobej a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că nu poate opera doi pacienţi, a căror intervenţie chirurgicală ar dura 12 ore. Şi asta din cauză că după ora 15 nu există personal la terapie intensivă.

De la începutul anului, noul manager a redus personalul ATI, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite, spune neurochirurgul Ionuţ Gobej.

"Dragi pacienti, prieteni si oameni de bine, autoritati ale statului, va vorbesc din calitatea mea de neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, cerandu-va ajutor, fiecare asa cum va pricepeti sa il oferiti.

Incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plati, desi exista o ordonanta care spune ca personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A facut asta in conditiile in care resursa umana este total insuficienta in spitalele publice si toti medicii nostri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni sa se alature echipelor din care facem parte. Aceste actiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.", a scris medicul pe pagina personală de Facebook.

Medicul a redactat şi o scrisoare, pe care a făcut-o publică, prin care a anunţat conducerea spitalului Colentina de această situaţie gravă de la secţia de neurochirurgie.

Spitalul Colentina are un nou manager de la începutul acestui ai, respectiv medicul Silvi Ifrim, numit în funcţie de primarul general al capitalei, Gabriela Firea. Tot Firea l-a demis şi pe fostul manager al spitalului, Bogdan Andreescu, din cauza unor nereguli provocate de RADET.

"Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare. Doctorul Gobej vorbeşte despre secţia de ATI, unde există gardă continuă, dată fiind natura secţiei. Cum poate, în acest caz, să afirme că după ora 15.00 nu ar mai fi personal în secţie?", spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat remis News.ro

Managerul Spitalului Colentina susţine că nu a fost disponibilizată nicio persoană din respectiva unitate sanitară.

"Mai mult, contrar afirmaţiilor doctorului Gobej, nicio persoană nu a fost disponibilizată din spitalul Colentina până în acest moment. Actul medical nu trebuie şi nu a fost niciodată condiţionat de depăşirea programului de lucru”, a adăugat Ifirm

În plus, managerul a adăugat că medicul face parte dintr-o ”secţie favorizată”.

"Interesant, doctorul semnatar face parte dintr-o secţie favorizată în detrimentul altor secţii în ultimii ani. Rezolvarea problemelor din spitalul Colentina, provenite în majoritatea lor din managementul defectuos anterior, nu se poate face prin presiuni individuale şi la care există o mult prea uşoară receptivitate. Consiliul medical convocat luni, 13 februarie 2017, va lua în discuţie toate problemele şi dezechilibrele create în Spitalul Colentina. Încercarea de a se face presiune prin pacienţi şi presă este inadecvată, atât timp cât secţii din spital, defavorizate direct sau indirect de vechea conducere, supravieţuiesc cu dificultate în acest moment şi ar putea recurge la aceeaşi modalitate. Spitalul Colentina are nevoie acum de linişte şi de revenire la un cadru legal pentru a putea repara ce s-a stricat şi pentru a putea progresa pe măsura renumelui", mai spune managerul interimar, Silvi Ifrim.