MENIU

Situație explozivă în Gorj, județul de suflet al premierului Ponta

Ponta și Ciurel

Județul Gorj este un butoi de pulbere care se alimentează pe zi ce trece, în condițiile în care minerii și energeticienii de la Complexul Energetic Oltenia sunt la capătul răbdării. CEO intră într-o restructurare masivă - se anunță aproape 3.000 de concedieri, condițiile de disponibilizare sunt foarte proaste, iar minerilor li se cer și bani înapoi primiți în 2014.

Aproximativ 80 de mineri de la exploatarea Tehomir s-au blocat în subteran pentru a treia zi şi refuză să iasă la suprafaţă până când nu discută direct cu ministrul energiei, Andrei Gerea. O parte dintre aceștia au intrat și în greva foamei. În același timp, peste 30 de angajați ai Complexului Energetic Ooltenia sunt în greva foamei în curtea instituției.

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a răspuns ieri presiunii publice şi a mers la Tehomir, acolo unde zeci de mineri s-au blocat în subteran încă de marţi, potrivit Pandurul.ro.

Minerii sunt nemulţumiţi că, la 1 iunie, vor fi concediaţi cu 1-2 salarii compensatorii. Ei vor minimum şase salarii pentru a renunţa la protest.

Șeful CEO a refuzat să coboare în subteran, astfel că patru mineri au ieşit la suprafaţă pentru a-i spune lui Ciurel că minerii nu acceptă să fie concediaţi după zeci de ani de muncă în subteran cu 1-2 salarii compensatorii, ci doresc cel puţin şase. Asta deşi în vechiul CCM, expirat în februarie, erau prevăzute 16 salarii.

Ciurel le-a propus să îşi dea demisia individual şi le dă şase salarii, dacă pleacă înainte de 1 iunie, data concedierii colective a 2.133 de salariaţi. Directorul spune că, dacă le-ar da minerilor blocaţi cele şase salarii la concedierea colectivă, ar trebui să le dea tuturor.

Minerii de la Tehomir au respins oferta, deoarece la concedierea individuală ar pierde venitul de completare oferit timp de doi ani de guvern. Minerii blocaţi au primit în această dimineaţă de la sindicat alimente şi apă.

Complexul Energetic Oltenia închide un sfert din capacităţile de producţie. Concedieri masive

Un sfert din capacitatile de productie ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi inchise in perioada urmatoare, a anuntat, miercuri, managerul Laurentiu Ciurel.

Ciurel a spus, potrivit Agerpres, ca decizia respecta planul de restructurare intocmit de conducerea companiei la cererea FMI. Ciurel, fost membru PSD sustinut de premierul Victor Ponta la sefia companiei, este urmarit penal de DNA in dosarul lui Dan Sova.

Planul de restructurare presupune concedierea a 3.000 de angajati, dar si inchiderea a patru grupuri energetice si a unor cariere sau perimetre miniere, reducerea activitatii in cadrul altor subunitati.

Protestele minerilor din Gorj iau amploare.Tot mai mulți sunt blocați în subteran și în greva foamei

Alți 5 mineri și energeticieni s-au adăugat miercuri celor 27 de persoane aflate de două zile în greva foamei în fața sediului CEO, nemulţumite de discriminările pe care le face administraţia în rândul minerilor şi energeticienilor în funcţie de apartenenţa sindicală.

Unul din greviştii foamei a fost luat cu ambulanţa şi dus la spital, după ce i-a venit rău.

 

Mai multe articole despre:
mineri Gorj CEO andrei gerea