MENIU

Singurii datornici care NU pot fi executați silit. Vezi dacă te încadrezi

Modificările legislative la executările silite

Unii datornici pot scăpa de executarea silită, conform prevederilor legale actuale.

Firmele care au datorii la stat, dar care, în același timp, au bani de primit de la autoritățile publice, pot scăpa de executarea silită, conform prevederilor legale actuale. Totuși, pentru a beneficia de această posibilitate, companiile trebuie să urmeze o procedură recent publicată în Monitorul Oficial.

Firmele cu datorii pot evita executarea silită în situația în care au bani de primit de la autorități sau instituții publice, dispune Codul de procedură fiscală. Este vorba, mai exact, de sumele certe (adică existența lor rezultă din titlul executoriu), lichide (adică obiectul lor este determinat sau determinabil) și exigibile (adică termenul de plată pe care-l aveau datornicii a expirat), cu excepția celor aflate în litigiu.

„În cazul în care debitorul are de încasat sume certe, lichide și exigibile de la autorități sau instituții publice, executarea silită se continuă prin poprirea acestor sume ori de câte ori, ulterior comunicării somației (comunicarea somației este primul pas al executării silite - n. red.), se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau instituția publică respectivă prin care se certifică că sumele sunt certe, lichide și exigibile", scrie la articolul 230 din actul normativ.

Cu alte cuvinte, autoritățile fiscale popresc banii ce ar fi trebuit să ajungă de la stat la firmă, scrie AvocatNet.ro. Astfel, dacă sumele respective acoperă datoria companiei, aceasta scapă, practic, de executarea silită.

Potrivit actului normativ, firmele aflate într-o asemenea situație pot să depună la unitatea fiscală competentă, după primirea somației, o cerere și documentul ce atestă sumele pe care le au de primit de la stat. Modelele celor două acte sunt prezentate aici.

Mai multe articole despre:
datorii datornici executare silită