MENIU

Sindicatele profesorilor propun o serie de SANCȚIUNI pentru elevi, în cazul unor abateri disciplinare. Cum răspunde ministrul Ligia Deca

Sală de clasă - imagine cu notă sugestivă

Sindicatele din Educație propun o serie de sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima săptămână petrecute în școli. Printre acestea se numără și reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC, sau amenzi pentru părinți, scriu jurnaliștii de la Edupedu.ro. Ministrul Educației Ligia Deca a răspuns punctual acestor propuneri.

Federația Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, condusă de Marius Nistor, a prezentat aceste propuneri în cadrul dezbaterilor pe proiectul legii învățământului Preuniversitar care au loc, marți, în comisia de învățământ din Camera Deputaților.

Vorbim despre un set de 6 propuneri de sancțiuni pentru elevi și părinți în cazul unor abateri disciplinare, printre care reintroducerea exmatriculării sau detenția școlară.

„Cred că sunt niște probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună și totodată trebuie să mai înțeleagă că școala este o instituție care funcționează pe baza unor reguli, reguli care să fie stabilite foarte clar chiar prin proiectul legii învățământului preuniversitar. Dacă tot apar drepturi pentru elevi, au statut al lor. Mi se pare absolut normal ca prin proiectul legii învățământului preuniversitar să fie stabilite și obligațiile și sancțiunile pentru cei care nu înțeleg că trebuie să respecte regulile de conviețuire într-o unitate de învățământ și bineînțeles și la nivel de de societate”, a afirmat Marius Nistor.

În replică, ministrul Educației Ligia Deca a declarat marţi, la Parlament, despre propunerea sindicatelor privind o suspendare de 3 până la 5 zile a elevului, în cazuri de violenţă, dacă este însoţită de măsuri de consiliere nu ar fi o idee rea. Ea a respins însă ideea de centre de reeducare, arătând că nu crede că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare aşa cum existau înainte de 1989.

 

Mai multe articole despre:
sanctiuni elevi ligia deca educatie