MENIU

Sindicaliștii RRA: Banii publici sunt risipiți la Radio România pe salariile clientelei politice PSD

Radio Romania

Jurnaliștii Radio-România Actualități au transmis o nouă scrisoare referitoare la modul în care sunt cheltuiți banii de către fostul senator PSD Georgică Severin numit director general al SRR.

„Banii publici sunt risipiti si la Radio Romania, unde clientela politica PSD primeste salarii comparabile cu ale sefului statului. Turism pe banii de la buget, politizarea excesiva a programelor si ingradirea libertatii de expresie, prin tehnici bolsevice, aplicate jurnalistilor. Audienta programelor, prabusita, evenimentele culturale – transformate in agape de partid.

Situatia in Radioul Public escaladeaza legile si bunul simt.

Cheltuirea banilor publici:

Presedintele Director General are cel mai mare salariu din istoria institutiei, in conditiile in care veniturile sunt aproape in intregime provenite de la bugetul statului, acesta nu este prevazut in Contractul Colectiv de Munca, potrivit legii, ci s-a stabilit printr-un artificiu administrativ – aproximativ 30.000 de lei, la care se adauga cheltuielile de protocol si deplasarile internationale fara rezultate cuantificabile.

Locuinta RAAPPS de peste 100 mp este platita din banii radioului si potrivit declaratiei de avere, presedintele radioului detine 6 imobile. 

Deplasari in strainatate costisitoare, calatorii cu clasa business (in 2018 a facut 3 deplasari in Coreea de Sud), pentru diverse parteneriate fara o finalitate concreta (presa nationala a dezbatut pe larg acest subiect), cursuri (fara aprobarea Consiliului de Administratie), dar decontate zeci de mii de euro, in destinatii europene de lux sau transatlantice 

Deplasari la diverse manifestari ale Public Media Broadcasting, organizatie a media asiatice, la care Romania are statut de invitat, dar participa frecvent la intalniri, prin deplasari costisitoare ale presedintelui director general, insotit de diversi angajati. 

De curand a fost semnat un nou Contract de Munca cu sindicatul aservit conducerii si un articol nou prevede ca Managerii pot ocupa post fara concurs, prin delegatie, pe perioada nedeterminata, primind salarii peste limita bunului simt (la nivelul presedintelui Iohanis).

Indicele se inmulteste cu 1900 (reprezinta salariul minim pe economie)

Director directie (18449 – 20444)

Manageri (16644 – 18449)

Director adjunct (13034 – 16644)

Sef serviciu (7619 – 13034)

Aici nu sunt incluse si alte beneficii: protocol, masina de serviu cu sofer, deplasarile externe si premierile.

In cei aproape doi ani de la venirea ca PDG al Radio Romania, Georgica Severin si-a angajat fara concurs la radio clientela politica (salariate de la Curtea de Conturi, consilieri ai unor politicieni din Senat) pe salarii care depasesc 10000 de lei, iar sefa de cabinet ajunge sa castige 16.000 lei/luna.

Jurnalistii sunt marginalizati si intimidati in primul rand din cauza veniturilor foarte mici: “salariile jurnaliştilor din SRR, acestea sunt, în medie, de 2.500 de lei, iar cel al muzicienilor din Orchestră, aproape de 5.000 de lei”, spunea Georgica Severin la audierile de la Comisia de Cultura din 23 mai 2018. 

In siajul conducerii a aparut si se implica singurul fost presedinte al radioului care a fost demis prin comisie de ancheta, Dragos Seuleanu, acuzat fiind atunci de politizarea institutiei in vremea guvernului Nastase si cheltuieli faraonice, care se fac si acum. Radioul s-a intors in timp. Radioul public a semnat un parteneriat si promoveaza obsesiv laserul de la Magurele, unde Dragos Seuleanu are un business personal. 

De curand, Georgica Severin se foloseste de resursele institutiei pentru platforme politice. Orchestrele sunt trimise sa cante la diverse evenimente ale ministerelor, stand de 300 de metri cedat Ministerului Culturii la Gaudeamus, cu alungarea unor edituri cunoscute care s-au retras din targ. 

Pentru prima data in istorie, editia 2018 a targului Gaudeamus s-a desfasurat fara invitat de onoare si a inregistrat un declin vizibil fata de toate editiile anterioare (presa a semnalat asta, dar si cifrele o demonstreaza).

Politizarea emisiunilor:

Doi membri ai CA numiti politic fac emisiuni la Radio Romania Actualitati, fara sa fi participat la un concurs de proiecte. Realizarea emisiunilor costa bugetul radioului sume mult mai mari decat emisiuni realizate de jurnalisti de rand, pentru ca resurse importante sunt mobilizate (oameni, masini, deplasari – emisiune realizata din Coreea.

La Radio Romania, toate emisiunile sunt transformate in ode de partid, evenimente importante (miscari sociale, actiuni ale opozitiei, critici internationale) sunt tratate superficial si difuzate la ore de minima audienta, iar Georgica Severin este prezentat ca Dumnezeu pe Pamant!”

Mai multe articole despre:
RRA Georgică Severin