MENIU

Siguranța alimentară în România, în pericol! Pierderi la stat de peste jumătate de miliard de lei - Auditul Curții de Conturi

Un audit desfășurat de Curtea de Conturi a României în intervalul mai 2020-noiembrie 2021, ce viza performanța activităților din domeniul siguranței alimentare, a scos la iveală lucruri îngrijorătoare pentru țara noastră.

Misiunea de audit a avut loc pentru a evalua cât de eficient este modul în care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se organizează și a felului în care instituția coordonează unitățiile subordonate. Auditorii au evaluat și modul în care Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Fitosanitară și-au gestionat și îndeplinit obiectivele.

Echipa de audit a constatat că lipsesc strategii naționale importante în ceea ce privește siguranța alimentară, calitatea alimenelor și domeniul fitosanitar, fapt ce afectează coerența politicilor și a măsurilor în domeniu, scrie G4MEDIA. De exemplu, analiștii au constatat că, în ceea ce privește pesta porcină africană, acțiunile și măsurile luate de instituțiile responsabile nu au fost suficient de bine organizate și coordonate, fapt ce a făcut ca virusul să se transmită mult mai ușor de la un animal la altul. Pe lângă pierderile de porcine, acțiunile insuficiente ale instituțiilor competente au condus și la pierderi însemnate pentru bugetul de stat, precizează raportul Curții de Conturi. Astfel, în perioada iunie 2018-decembrie 2020 statul român a fost nevoit să achite aproape 590 de milioane de lei, ca despăgubiri, proprietarilor de animale moarte din cauza virusului sau sacrificate preventiv.

Pe lângă alte nereguli, expertiza indică și faptul că echipamentele tehnice ale Direcțiilor Sanitare-Veterniare și pentru Siguranța Animalelor verificate prezintă un grad ridicat de uzură, între 69 și 100%. Același nivel de deteriorare a fost semnalat și în ceea ce privește echipamentul unităților verificate ale Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, ale Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară și ale ANF. Pe lângă periclitarea realizării cu exactitate a obiectivelor, echipamentele uzate și deteriorate înseamnă și costuri mult mai ridicate.

Iar asta nu e tot. Experții de la Curtea de Conturi au mai semnalat nereguli și în ceea ce privește schemele naționale de calitate privind rețeta consacrată și produsul tradițional. Mai multe produse românești nu au fost recunoscute la nivel inernațional pentru că Ministerul Agriculturii nu a anunțat din timp comisia europeană.

Nereguli semnificative au fost constatate și în domeniul fitosanitar. Expertiza a scos la iveală faptul că, în perioada evaluată, ANF nu a realizat în totalitate planul de control privind monitorizarea reziduurilor din pesticide. Raportul mai precizează și faptul că nici măcar produsele bio nu a fost testate pentru a se determina dacă conțin sau nu substanțe toxice, mai notează raportul citat, relatează Realitatea PLUS.