MENIU

Și-au cerșit banii munciți | Minerul care nu are bani de lapte pentru bebeluș: „Nu mai am ce să-i dau să mănânce”

Proteste mineri

Protestul minerilor din Lupeni a început miercurea trecută, atunci când peste 100 de oameni au refuzat să mai iasă din mină, nemulţumiţi de faptul că salariile și alte drepturi nu le-au fost acordate de luni bune. Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi ai Guvernului României le-au promis că până în data de 26 februarie îşi vor primi banii, însă oamenii nu au mai crezut în promisiuni. Ce a urmat a fost o adevărată dramă pentru familiile lor, iar pentru politicieni ocazia unei băi de mulțime și o sursă de capital electoral. Pentru noi toți... O lecție.

Cu copii în brațe și lacrimi în ochi, rudele minerilor care au ales cea mai grea cale de protest au așteptat la ușa minei încă de miercuri. 

„Are două luni, trebuie să-i fac botezul. Nu mai am ce să-i dau să mănânce. De lapte praf nu mai am, nici de pampers. Banii, nu ne-au dat banii pe care i-am muncit, nu altceva”, a spus un miner care avea bebelușul în vârstă de numai două luni în brațe.

Minerii din Mina Lupeni au încheiat protestul extrem luni seara. La faţa locului au venit familiile acestora, care i-au revăzut după aproape o săptămână pe protestatarii din subteran care s-au auto-blocat pentru a manifesta ca urmare a neîncasării salariilor și a altor drepturi. Protestul a fost încheiat după ce ministrul Muncii a semnat un protocol prin care garantează că le va plăti restanțele. 

Protestele minerilor din Valea Jiului au paralizat activitatea Termocentralei Mintia. Din cauza lipsei cărbunelui pe stoc, peste 4.000 de locuinţe din Deva, dar şi instituţii publice printre care clădirile a 11 grădiniţe, şcoli şi licee din municipiu au rămas fără apă caldă şi căldură.

Mai multe articole despre:
miner valea jiului