MENIU

Şi-a făcut "seif" sub covor - cum a fost păcălită de hoţi o pensionară din judeţul Iaşi

O pensionară care ţinea 3.000 de lei sub covor a fost lăsată fără bani de persoanele pe care le-a lăsat să intre în casă cu false motive. Poliţiştii ieşeni vă prezintă modul în care operează hoţii şi cum vă puteţi feri de ei.

Infractorii sunt vicleni și vor face orice pentru a obține profituri frumoase din activitatea infracțională, atrag atenţia poliţiştii ieşeni.

O femeie de 90 de ani a sesizat poliția că în după-amiaza zilei de 29 ianuarie 2015, în timp de se afla în curtea locuinţei, a fost abordată de 2 bărbați necunoscuți care i-au solicitat să le schimbe o bancnotă de 100 lei.

Le-a acordat accesul în curte și apoi în locuinţă, moment în care aceștia au văzut unde persoana vătămată păstrează banii (sub covor). În acel moment, infractorii i-au spus că se ocupă cu măriri de pensii și i-au solicitat să își aducă buletinul.

În timp ce victima a părăsit camera, cei doi bărbaţi au sustras de sub covor suma de 3000 lei, plecând din locuinţă şi curte. În cauză este întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Hoţii vor acționa acolo unde observă oportunități și unde riscul de a fi prinși este mai redus.
Din acest punct de vedere bătrânii sunt țintele perfecte pentru înșelăciuni și furturi din locuință.

Prezentăm mai jos unul dintre modurile de operare ale infractorilor care acționează în mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmează infractorii:

1.    Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:
-    sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
-    solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)
-    pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;
-    solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu  valoare mai mică;
-    alte “povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victima și comiterea infracțiunii

2.    Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în camera etc);

3.    Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.

4.    Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

Vezi mai multe pe Ziarul de Iaşi.

Mai multe articole despre:
hoţi fraudă pensionară covor