MENIU

SFATURILE SALVAMONTIȘTILOR! Cum să evitați ACCIDENTELE pe munte

Sfaturile salvamontistilor pentru o vacanta liniștită pe munte

Având în vedere vremea din ultima perioadă, în zona montana s-a format un strat de zăpadă consistent în partea superioară, cu temperaturi foarte scăzute, amplificate de umezeală și vânt.

În aceste condiții, pentru o drumeție pe munte, salvamontiștii vă îndeamnă să purtați bocanci, care să vă ofere aderență, să vă protejeze zona gleznelor și să vă ofere confortul termic atât de necesar în aceste condiții. 

Totodată, purtați haine adecvate, care să vă protejeze atât de frig, cât și de precipitații sau vânt.

Având în vedere temperaturile atât de scăzute, din rucsac nu ar trebui să lipsească nici căciulă și chiar o pereche de mănuși. Țineți întotdeauna cont că la munte vremea este schimbătoare, iar condițiile meteo se pot modifica radical, într-un interval foarte scurt de timp, iar urcarea în altitudine face ca temperatura să scadă cu 6 grade la fiecare 1000 de metri urcați. 

Planificați-vă drumeția astfel încât să aveți o marja față de timpul normal de parcurgere, deoarece deplasarea pe zăpadă este mult mai dificilă. 

De asemenea, țineți cont că odată cu trecerea la ora de iarnă, perioada de lumina s-a redus considerabil.

Pe munte, în condiții de zăpadă și frig, hidratarea joacă un rol esențial, deci luați provizii de lichide, preferabil calde, pe care le puteți transporta și depozita în termos. Sunt de evitat băuturile carbogazoase sau alcoolice.

În zilele senine, când lumina reflectată de zăpadă este puternică, purtați ochelari de soare cu factor de protecție UV sau polarizați, pentru a vă proteja ochii.

Mai multe articole despre:
salvamont accidente munte zapada