MENIU

Sfaturi de carieră de la cei mai mari CEO din lume

Aceste persoane fac parte dintre cei mai influenti oameni de afaceri din lume, oameni care au trecut prin toate etapele profesionale pentru a acumula background-ul necesar ocuparii unei astfel de functii, scrie hipo.ro.

Indiferent de domeniul in care ai studiat sau in care ti-ai pus bazele carierei, aceste sfaturi te vor motiva si te vor ajuta sa te descurci in situatii delicate. Cuvantul cheie este perseverenta!

Iata cateva sfaturi de cariera de la zece dintre cei mari CEO din lume:

Warren Buffet

Este un magnat american, investitor si filantrop. El este CEO al Berkshire Hathaway si este nominalizat constant in topul primilor trei cei mai bogati oameni din lume. In 2012 el a fost nominalizat si ca unul dintre cei mai influenti oameni. In ciuda averii sale impresionante, Warren Buffet traieste modest si a promis sa dea 99% din ceea ce castiga catre diferite cauze sociale. El lupta impotriva discriminarilor de gen si are un sfat pentru femeile care incearca sa isi cladeasca o cariera:

Nu va temeti sa faceti aceleasi lucruri pe care le fac si barbatii. Urmati-va pasiunile. Gasiti ceea ce iubiti. Adevarul este ca atat de putini oameni se implica in ceea ce fac la munca incat veti iesi in evidenta mult mai mult decat credeti. Veti fi remarcate doar daca luptati pentru ceea ce va doriti.

Meg Whitman

Este una dintre cele mai puternice si influente femei din lume din punct de vedere financiar. Dupa ce a lucrat 10 ani alaturi de eBay, Meg Whitman este acum CEO al companiei Hewlett-Packard. In anul 2010 ea a fost nominalizata ca a 4-a cea mai bogata femeie din statul California - cu o avere de 1,3 miliarde de dolari. Este activ implicata in politica, candidand chiar pentru functia de Guvernator al Californiei. Iata care este sfatul unei femei independente si implinite pentru profesionistii aflati la inceput de drum:

Daca te regasesti intr-o companie in care esti pus sa faci ceva care tie ti se pare incorect sau daca nu te simti confortabil in ceea ce priveste conducerea companiei - fugi, nu merge!

Hikmet Ersek

Absolvent al Universitatii Economice din Viena, unde a s-a specializat in Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Hikmet Ersek este, in prezent, CEO al Western Union. El s-a alaturat companiei Western Union in 1999, ca vice-presedinte regional pentru sudul Europei. De atunci si pana in prezent Hikmet Ersek a muncit pentru a-si construi cariera de succes pe care a visat-o. Cu toate acestea, el nu a uitat de unde a pornit totul:

Liderii de top trebuie sa se puna in locul altor persoane si sa asculte. Daca asculti oamenii, fie ca sunt din SUA, Spania, Bangladesh sau Brazilia, Mexic sau Rusia, chiar daca sunt saraci sau bogati, albi sau negri, barbati sau femei, tineri sau batrani - ei te ajuta sa evoluezi, te mentin inovativ si activ. Nu considera baza piramidei sau pietele in curs de dezvoltare ca probleme care necesita rezolvare; priveste-le ca oportunitati pentru a face diferenta.

Indra Nooyi

A fost numita a treia cea mai puternica femeie in afaceri de catre Forbes in 2014. Ea a absolvit Universitatea Yale si acum ocupa functie de CEO al PepsiCo, carora li s-a alaturat in anul 1994. Conform unui studiu realizat de BusinessWeek, veniturile companiei PepsiCo au crescut cu 72% pe an de cand Indra Nooyi a ajuns in posturi de conducere. O femeie puternica, orientata spre progres, ea crede ca pentru a atinge succesul trebuie sa nu te opresti niciodata din procesul de invatare:

Imbratiseaza provocarile dificile. Nimeni nu observa cand faci o treaba buna daca e usoara. E mult mai bine sa te autodepasesti oferindu-te sa faci treaba cea mai dificila si sa rezolvi probleme pe care nimeni nu a mai fost capabil sa le rezolve. Doar asa vei ajunge un lider de incredere intr-o organizatie. Niciodata nu opri procesul de invatare. Fie ca esti un angajat entry-level, care abia a iesit de pe bancile universitatii, fie ca esti CEO recunoaste ca nu le stii pe toate. Cei mai puternici lideri sunt vesnici studenti.

Mai multe articole despre:
carieră sfaturi CEO