MENIU

Sfatul unuia dintre cei mai influenți oameni din lume pentru jurnaliști

Jorge Ramos

Jurnalistul trebuie sa fie cel care spune adevarul, pune informatiile relevante in perspectiva, provoaca autoritatile, impiedica abuzurile celor aflati la putere, ia atitudine si lupta pentru cei fara drepturi, sustine jurnalistul american Jorge Ramos, subliniind faptul ca integritatea si reputatia reprezinta singurul capital pe termen lung al celor care aleg aceasta profesie.

Jorge Ramos a fost selectat in 2015 de revista Time in topul celor mai influenti oameni din lume, fiind clasat pe locul 1 la categoria lideri, scrie ziare.com. El a fost invitat sa le vorbeasca studentilor la Comunicare si Jurnalism de la USC Annenberg School.

"Imi pare rau, dar trebuie sa va spun ca veti patrunde in jurnalism si relatii publice in vreme de furtuna. Cei din profesia noastra traiesc in acest moment echivalentul schimbarilor climatice. Bazele fundamentale ale acestui domeniu se topesc precum icebergurile vara si sunt duse la vale de retelele de socializare. Iar noi ne uitam pe fereastra cu teama si nesiguranta.

Jorge Ramos a sustinut ca de jurnalisti este nevoie acum mai mult ca oricand si a vorbit despre importanta comunicarii adevarului.

"Nici voi nu credeti tot ce cititi in social media, nu-i asa? Ei bine, despre asta e vorba. Voi lucrati intr-un domeniu in care trebuie sa spui adevarul, sa il aduci la putere. Sunteti intr-un business in care credibilitatea si adevarul sunt cele mai importante lucruri. Printre milioane de franturi de informatii, clipuri video si, sincer, o gramada de gunoaie, responsabilitatea voastra este sa puneti informatiile in perspectiva, sa ne spuneti ce este relevant si ce nu. Si sa nu va temeti sa fiti independenti", a continuat acesta.

Totodata, el le-a cerut tinerilor jurnalisti sa fie obiectivi si curajosi.

"Va rog sa nu fiti partizani. Nu fiti democrati sau republicani, fiti doar jurnalisti. Iata ce puteti face pentru mine si pentru noi ceilalti. Este foarte important. Trebuie sa adresati provocari autoritatilor. Fiti rebeli! Cea mai importanta responsabilitate sociala pe care o aveti este sa preveniti abuzurile celor care sunt la putere. Intrebati-i. Puneti-le intrebari dure. Nu va temeti. Nu exista intrebari interzise sau intrebari prostesti.

Mai multe articole despre:
jurnalişti Time Jorge Ramos