MENIU

Sfânta Maria. Ce trebuie să faci cu strugurii în această zi

<p>De ce nu se spune "La mulţi ani" pe 15 august celor care poartă numele Sfintei Maria. E mare păcat!</p>

Sfânta Maria Mare - Adormira Maicii Domnului, este prăznuită la data de 15 august. În dimineața acestei zile, femeile merg la biserică și împart struguri, prune și faguri de miere. Apoi, se duc în cimitir și tămâiază mormintele rudelor.

Alte traditii de Sfanta Maria spun ca ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

De aemenea, de Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita "navalnic", care avea puterea sa aduca petitori.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga. In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor. Totodata, in aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

In postul Sfintei Marii, fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfintei Maria, conform crestin-ortodox.ro.

Mai multe articole despre:
Sfanta Maria