MENIU

Sesiunea parlamentară pentru legea insolvenţei persoanelor fizice - săptămâna viitoare

Conducerea Camerei Deputaţilor amână cu o săptămână planurile pentru sesiunea extraordinară pe tema legii insolvenţei persoanelor fizice. Şedinţa de plen în care se va discuta acest subiect va avea loc cel mai probabil miercurea viitoare. Întreruperea vacanţei aleşilor vine ca urmare a crizei francului elveţian.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să convoace Comisia juridică, începând de miercuri, pentru a elabora raportul la proiectul legii insolvenţei persoanei fizice, Valeriu Zgonea precizând că plenul va fi convocat săptămâna viitoare, în 24 de ore de la finalizarea raportului, scrie Mediafax.

Şedinţa de miercuri a Comisiei juridice urmează să înceapă la ora 10.00, dezbaterile putând continua până săptămâna viitoare.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, plenul urmează să fie convocat în 24 de ore de la momentul finalizării raportului asupra proiectului de lege, săptămâna viitoare.

Biroul Permanent al Camerei a mai decis să se convoace pentru miercuri, la ora 11.00, Comisia de buget, la solicitarea preşedintelui comisiei, pentru a discuta despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu anunţase, luni, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, arătând că este ”singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian.

Ce ar presupune o astfel de lege a insolvenței persoanelor fizice și cum i-ar ajuta pe românii care nu mai pot face față datoriilor?

După modelul insolvenței care se aplică firmelor, persoanele fizice care au datorii și nu le mai pot plăti vor putea opta, după intrarea în vigoare a acestei legi, pentru intrarea în insolvență, situație în care vor fi protejați în fața creditorilor o perioadă de timp.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere pe masa deputaților, acceptul pentru intrarea în insolvență va fi dat de un judecător. Odată deschisă procedura, insolventul-persoană fizică va avea o perioadă de grație de 3-5 ani în care să își stabilească un plan de redresare financiară și să își plătească o parte din datorii.

În perioada de grație decisă de lege, debitorul va fi apărat în fața unor eventuale executări silite care, în momentul de față, se desfășoară la scurt timp după acumularea de restanțe la bănci.

Legea insolvenței persoanelor fizice ar mai prevede ca doar 30% din veniturile românului împovărat de datorii să mai fie direcționate spre cheltuielile curente, restul de 70% mergând automat către șteregerea datoriilor cumulate.

Ce este insolvența persoanelor fizice. Cum îți "îngheți" datoriile și scapi de executarea silită