MENIU

Serialul "Wednesday" nu se mai filmează în România. Echipa americană, țepuită cu prețuri uriașe - Statul Paralel, regizorul unui jaf fabulos! 

Noul serial Netflix „Wednesday”, o continuare a lungmetrajului „Familia Adams”, a fost filmat în România. Primul sezon a fost atât de apreciat, încât regizorul Tim Burton a anuntat deja și sezonul al doilea. I-ar fi plăcut să-l facă tot pe meleagrurile noastre, însă cum în firea românului este conectată, de multe ori, la nevoia de a da țepe, sumele care au fost cerute pentru sezonul 2 au depășit chiar și imaginația uriașului maestru al fantasticului. Motiv pentru care și-au făcut băgăjelul și au plecat către țări mai prietenoase.

Regizorul Tim Burton a vizitat anul trecut mai multe orașe din țara noastră și a fost cucerit de arhitectura clădirilor. Acesta este și motivul pentru care au fost alese locuri precum Castelul Cantacuzino din Bușteni, Universitatea Politehnică din București, Grădina Botanică din București, Casa Monteoru din Capitală, Gara Sinaia, bazinul de înot Dinamo și Studiourile Buftea, unde a fost organizat decorul pentru satul Jericho.

Serialul are 8 episoade şi îi are în distribuţie pe Jenna Ortega, Catherine Zeta Jones, Luis Guzmán, Christina Ricci. Printre actorii care au jucat în film este și românul George Burcea. El joacă rolul lui Lurchm, valetul familiei Adams.

Serialul "Wednesday" a doborât recordul Netflix. A avut peste 341 de milioane de ore de vizionare în toată lumea de-a lungul primei săptămâni de difuzare. Primul sezon al seriei, filmat integral în mai multe locații din România, a fost atât de apreciat încât regizorul a anunțat deja și sezonul al doilea.

Potrivit Florentinei Delea, un cunoscut influencer TikTok, "românii care au lucrat la acest studio au ales să-l țepuiască pe cel care a fondat filmul. O cameră care costă, în mod normal, 300 de euro, a fost închiriată cu mii de euro, iar facturile au fost de zeci de mii de ori mai scumpe. În condițiile acestea, Tim Burton a decis să mute sezonul 2 într-o altă țară. Potrivit zvonurilor, în Bulgaria sau Ungaria".

Studiourile insolvente Buftea - de ce nu se fac filme cu buget mare în România. Când Statul Paralel își bagă coada și omul nu mai sfințește locul

Industria filmului românesc a intrat, de câțiva ani, într-un colaps. Câteva nume mari sunt premiate la Cannes o dată la câțiva ani, dar în afară de aceste producții, pare că România nu mai contează în această industrie. Cândva centrul cinematografiei în sud-estul Europei, Catedrala filmului românesc, studiourile din Buftea nu mai găzduiesc decât producții locale, de cele mai multe ori reclame. Fiind la doar câțiva kilometri de București și foarte aproape de aeroport, ne-am fi așteptat ca producătorii străini să aleagă Buftea, mai ales că în România costurile sunt relativ mici. Dar, când Statul Paralel își desface tentaculele, se alege praful!

E de notorietate faptul că Studiourile Buftea sunt dirijate, în prezent, de omul de afaceri Dan Besciu, cunoscut în lumea de business ca "Regele asfaltului", un personaj care nu are niciun fel de experiență în industria filmului, dar cu legături trainice cu Statul Paralel.

Studiourile Buftea (Bucharest Film Studios SA) au fost achiziționate în 2016 de la Central European Media Enterprises de un grup de producători de cinema cu o filmografie importantă. La vremea respectivă, Studiourile se aflau într-o situație problematică, iar ulterior, în 2018, au intrat în insolvență. 

În trecut, Studiourile au încheiat un contract de asociere în participație cu Phoenix Residence, compania lui Dan Besciu, prin care aceasta a ajuns să realizeze amenajări și renovări discutabile, fără o destinație clară, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. 

Călin Coman, fondator & creative director Handsome, regizor - cum se îngroapă o producție de succes care ar da șansa României să renască. Cel puțin la capitolul TURISM

Într-o postare pe Facebook, Călin Coman atrage atenția asupra unui rateu al statului român și al firmelor private cum rar se întâmplă: în loc să promoveze la maximum șansa pe care unii o primesc o dată în viață, România a ales să îngroape un proiect cinematografic fabulos, care ne-ar fi dat șansa, ca țară, să mai ridicăm puțin capul. 

"Succesul serialului a fost peste așteptări iar serialul este filmat aproape integral în România. Sinaia, Castelul Cantacuzino din Bușteni, București, mai multe locații. Inclusiv 2,3 actori români și echipe de producție din România.
Acest fapt trebuia să fie o prioritate în strategia de turism, de PR a României.
Eu, dacă eram ministru, mergeam cu o “mână pe umăr” o vreme … la toate întâlnirile cu omologii de afară. Chiar și la Consiliul JAI eu mergeam cu o mână tăiată și îi întrebam dacă mâna poate intra în Schengen mai repede.

(...)

Deci România poate sau putea să beneficieze la maxim de asta.
Atâtea posibilități și idei.
Pachete turistice de Miercuri până Miercuri, în loc de sâmbătă.
Miercuri free drinks.
Reportaje, pe urmele Wednesday.
Colaborări cu studiourile pentru produse tematice. Colaborări cu Netflix pentru vizite la castele, în locurile de filmare, experiențe.
Chiar și în restaurantele locale să fie o tematică a serialului.

E ceva ce ar influența substanțial nu doar turismul dar și farmecul României.

….

În schimb, am aflat și eu recent că Tim Burton și producătorii serialului, pentru sezonul 2, vor muta producția din România în Ungaria sau Bulgaria.
De ce?
Titlu în presă.
Citez mai jos din presă. Nu este scris de mine, nu mă înjurați pe mine, preiau din presă.
Ce am înteles de la unii din industrie este că, pentru sezonul 2, partenerii români, au crescut de 3 până la 5 ori prețurile din sezonul 1… fără a avea discuții inițiale pe tema asta și oarecum nejustificat și mai pe “neve”.

(...)

Revin.
Trebuie să scăpăm de imaginea asta…
Alte țări uneori se oferă gratuit să susțină producții de succes.
De ce? Pentru că este promovare mult mult mai ieftină și mai eficientă decât târgurile de turism la care participă România cu foi A4 în folie, lipite pe un fereang, târguri care costă mult România insă fara efect.

Încă nu e pierdut.

Studiourile românești de care se plâng oficialii serialului legat de facturi (am luat știrea din presă) ar putea renegocia cu producătorii sau să obțină anumite fonduri din alte surse, oficialii din turism ar putea încerca idei de colaborare cu producătorii, iar oamenii de afaceri implicați (local sau tematic) ar putea să gândească mai creativ.

Le-am transmit asta și prin email celor de mai sus.

Și postarea mea este despre a fructifica oportunitățile care pot creste imaginea României în lume", a scris Coman, pe Facebook.

Mai multe articole despre:
wednesday studiourile buftea dan besciu