MENIU

Senatul a votat legea prin care bonele sau persoanele care fac curățenie pot fi impozitate

Persoană care face curățenie

Senatul a adoptat, luni proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării acestuia prin tichete valorice, dacă nu este angajat cu alte forme legale. Acest mod de remunerare implică faptul că bonele sau persoanele care fac curățenie la domiciliu vor fi impozitate.

Au fost înregistrate voturi 97 "pentru" şi 11 împotrivă. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul de lege prevede că persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”, în valoare nominală de 15 lei. Acestea se decontează la ANOFM, după ce statul reține contribuțiile sociale și impozitul aferente. Nu este însă reținută și contribuția la asigurările de sănătate.

Potrivit proiectului, tichetele de activități casnice nu vor putea fi transferate altei persoane și pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la primirea acestora.

Numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu excepţia articolului 13 alineatul (1), care prevede că "în scopul aplicării prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.