MENIU

Semnal de alarmă tras de medici:tot mai mulţi copii din România ajung la spital cu această afecţiune

Medicii trag un semnal de alarmă! Tot mai mulţi copii ajung la spital cu o boală întâlnită până acum doar la adulţi: pietre la rinichi. Specialiştii spun că acest lucru este cauzat de alimentaţia bogată în proteine animale şi consumul de sare în exces.

Pietrele la rinichi nu mai sunt o boală specifică adulților. În ultimii ani, medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri în care copii cu vârste de la 3 și până la 16 ani ajung la spital cu o astfel de boală, scrie reporterntv.ro.

"Cauza este una metabolică globală, datorită alimentației și datorită aportului excesiv de proteinei animale, de sare, mai ales în alimentația de tip fast-food și nu numai", a declarat dr. Cristina Mihai, șeful Secției de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Și nu este singura boală a rinichilor care îi afectează pe cei mici. Prezentă la Constanța pentru susținerea unui curs de specialitate, șefa Secției de Nefrologie de la „Maria Curie“, Mihaela Bălgrădean, a explicat că mulți copii ajung să aibă probleme din cauza infecțiilor urinare.

"Cea mai mare incidență a bolilor renale la copii este cea a celor renourinale. Deci infecția de tract urinar este patologia predominantă la sugar și copilul mic, chiar și pentru perioada de nou-născut", a explicat dr. Bălgrădean.

Primele semne ale acestei boli sunt febra, iar mai apoi prezența sângelui în urină. Însă, de foarte multe ori această patologie este greu de diagnosticat în lipsa analizelor. Copiii care au boli cronice la rinichi sunt nevoiți să meargă tocmai la București.

Și asta deoarece nu există specialiști nefrologi pediatri. La Constanța, un singur medic urmează această specializare, dar perioada de rezidențiat se întinde pe o perioadă de 9 ani.

"Am vorbit cu doamna profesor Bălgrădean și o să vorbesc și cu colegii mei de la minister să găsim o soluție, astfel încât să nu mai dureze 9 ani să fii nefrolog pediatru și să găsim un trunchi comun care să dureze 2 – 3 ani și ulterior să fie pediatrie", a susținut dr. Liliana Tuță, șeful Secției de Nefrologie a Spitalului Județean Constanța.

Medicii nefrologi au marcat, astăzi, Ziua Mondială a Rinichiului. Ei vor să atragă atenția că bolile de rinichi, atât la copii cât și la adulți, pot fi extrem de periculoase, dar sunt tratabile dacă sunt descoperite la timp.

Mai multe articole despre:
0 sănătate rinichi medici piatra la rinichi copil