MENIU

Semnal de alarmă din partea medicilor. O boală mortală ar putea să reapară în România

<p>&nbsp;</p> <p><br />Semnal de alarmă din partea medicilor. O boală mortală ar putea să reapară &icirc;n Rom&acirc;nia</p> <p>&nbsp;</p>

Semnal de alarmă tras de şeful Institutului Matei Balş! Adrian Streinu Cercel susţine că toţi românii adulţi care nu s-au revaccinat în ultimii zece ani împotriva poliomielitei sunt în pericol de a se îmbolnăvi. Ca să vadă dacă virusul se apropie de România, autorităţile caută în apele reziduale din judeţele aflate la graniţa cu Ucraina, acolo unde au fost confirmate două cazuri. În acelaşi timp, legea vaccinării, anunţată cu tam-tam încă din primăvară, nu este gata nici acum.

Poliomielita este o boală infecţioasă, transmisibilă, care produce invaliditate severă şi deces. În România, copiii sunt vaccinaţi gratuit la două, patru, 11 luni şi la şase ani.

"Imunizarea este pe viaţă, dar trebuie făcut câte un apel. Cei care nu s-au mai vaccinat pot fi în pericol. Toţi suntem expuşi", a afirmat Adrian Streinu Cercel

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 95 la sută din populaţia unei ţări să fie vaccinată. La noi, rata de vaccinare împotriva poliomielitei era înainte de 1989 de 98 la sută. Acum, autorităţile estimează că rata a scăzut la 88 la sută.

"În Europa, am declarat în 2002 "Europa liberă de poliomielită". Pentru România vă spun că în '96 a fost ultimul caz", a afirmat Victor Olsavaszky, reprezentantul OMS în România.

Numai că, acum au apărut două cazuri la graniţa cu România. Iar refugiaţii care ajung în Europa ar putea fi purtători ai bolii. Medicii de familie verifică din nou câţi copii nu au fost vaccinaţi.

"Există posibilitatea unei campanii de recuperare pentru vaccinul polio. Şi în Ucraina se întâmplă acelaşi lucru", a precizat Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România.

La noi, legea nu îi poate obliga pe părinţi să-şi imunizeze copiii. Ar putea să se întâmple acest lucru o dată cu intrarea în vigoare a legii vaccinării pe care ministerul sănătăţii anunţa că o va face publică de patru luni. Nu doar părinţii vor fi sancţionaţi dacă nu-şi vaccinează copiii, ci şi doctorii. Cei care fac propagandă împotriva vaccinării ar putea fi lăsaţi fără dreptul de a practica Medicina.

Pe lângă sancţionarea medicilor şi părinţilor, autorităţile propun ca niciun copil nevaccinat să nu mai fie primit la creşă, grădiniţă sau şcoală.

Mai multe articole despre:
medici vaccin Institutul Matei Balş poliomielită