MENIU

Medic ATI, semnal de ALARMĂ: Înmulțirea infectărilor ar putea duce ÎN SCURT TIMP la BLOCAREA secțiilor de Terapie intensivă. Există acest RISC!

Creșterea alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus ar putea duce în scurt timp la blocarea secțiilor de Terapie Intensivă, atrage atenția Dorel Săndesc, președintele Comisiei de Anestezie și Terapie intensivă din Ministerul Sănătății. Jumătate dintre cei care ajung la ATI nu supraviețuiesc, a mai spus, luni, medicul. 

 

„Această contagiozitate foarte mare poate determina un număr mare, pe un interval scurt de timp, de cazuri grave, blocând astfel sistemul ATI. Nu putem exclude, cu atât mai mult în condițiile în care România are sistemul de sănătate cel mai prost finanțat din UE, când ne gândim la procentul din PIB alocat sănătății. Țări precum Italia, Franța, din vestul Europei, au fost îngenuncheate în ceea ce privește sistemul ATI. Există acest risc și la noi”, a anunțat, luni, Dorel Săndesc, la EuropaFM.

Potrivit ultimelor date comunicate de autorități, la Terapie Intensivă sunt internate, luni, 13 iulie, 235 de persoane, în scădere ușoară față de numărul comunicat duminică, 12 iulie. Dar și numărul deceselor raportat luni - 17 este mai mare decât cel de duminică - 13.

Dorel Săndesc: Jumătate dintre cei din Terapie Intensivă NU SUPRAVIEȚUIESC

„Din păcate, aproape jumătate dintre bolnavii de COVID-19 care ajung la Terapie Intensivă nu supraviețuiesc”, mai avertizează Dorel Săndesc, șeful comisiei ATI din Ministerul Sănătății.

„50% aproximativ din cazurile grave de la Terapie Intensivă decedează, atât în statisticile noastre, cât și în cele internaționale. Variază între 45-50%. Este un procent foarte mare, printre cele mai mari procente dintre toate patologiile internate la ATI”, a adăugat Săndesc, potrivit EuropaFM.

De la începutul epidemiei de coronavirus în România, până luni, 13 iulie, muriseră 1.901 persoane diagnosticate cu COVID-19. Dintre aceștia, 250 doar în ultimele două săptămâni, din 30 iunie până în prezent.

 

Evoluția internărilor la secțiile de terapie intensivă în ultimele două săptămâni

 

În ultimele două săptămâni, numărul celor internați în secțiile ATI din spitalele din țară a fost de peste 200, în creștere continuă. Trendul ascendent al cazurilor de la ATI a fost înregistrat înainte cu câteva zile de al patrulea val de relaxare preconizat să aibă loc la 1 iulie, care a fost și amânat din această cauză. Cel mai mare număr de cazuri internate la ATI a fost raportat joi, 9 iulie, și duminică, 12 iulie.

28 iunie - 217 pacienți la ATI
29 iunie - 210 pacienți la ATI
30 iunie - 205 pacienți la ATI
1 iulie - 222 de pacienți la ATI
2 iulie - 237 de pacienți la ATI
3 iulie - 224 de pacienți la ATI
4 iulie - 223 de pacienți la ATI
5 iulie - 215 pacienți la ATI
6 iulie - 227 de pacienți la ATI
7 iulie - 231 de pacienți la ATI
8 iulie - 237 de pacienți la ATI
9 iulie - 240 de pacienți la ATI
10 iulie - 236 de pacienți la ATI
11 iulie - 239 de pacienți la ATI
12 iulie - 243 de pacienți la ATI
13 iulie - 235 de pacienți la ATI

GRAFIC Persoane internate la secțiile de Anestezie și Terapie intensivă (ATI) în ultimele două săptămâni, 30 iunie - 13 iulie 2020

 

Sursa: Graphs.ro

De asemenea, în ultimele două săptămâni, în perioada 30 iunie - 13 iulie, au fost raportate 5.978 de cazuri noi de infectare și 250 de decese. 

Dorel Săndesc transmite și un mesaj celor care nu cred în existența coronavirusului sau compară această infecție cu o răceală:

„Infecția există. Nu reprezentăm nicio forță politică, noi suntem doctori și vedem că există, că poate avea forme grave. Să facem ce știm sigur – să ne protejăm pe noi și pe cei din jur. Este sigur că ajută. Astfel, ne putem păstra libertatea. E aberant, absurd, trist și tragic să revenim la măsuri atât de dure. Nu cred că asta poate fi soluția, și anume să blocăm societatea. Să privim ca o modă anul ăsta să purtăm masca”, a precizat medicul ATI.

Până luni, 13 iulie, în România au fost confirmate 32.948 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19) și 1.901 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. Au fost raportate și alte 413 noi cazuri de îmbolnăvire, a doua zi de scădere după recordul de infecții zilnice atins sâmbătă, 11 iulie - 698, cel mai mare număr raportat de la începutul epidemiei în România, față de cel mai mic - 119 cazuri, înregistrat pe 2 iunie, în timpul stării de alertă, după al doilea val de relaxare.