MENIU

Semnal de ALARMĂ al UNICEF: Pandemia de COVID a agravat şi mai mult problemele de sănătate mintală ale copiilor şi adolescenţilor la nivel global

Copil care stă retras într-un colț

Raport îngrijorător și, totodată, un semnal de alarmă al UNICEF despre sănătatea mintală în cazul copiilor și al tinerilor. Potrivit raportului, pandemia de coronavirus a agravat şi mai mult problemele de sănătate mintală ale acestora pe plan global, domeniul necesitând o alocare de fonduri suplimentare. Agenţia ONU specializată în domeniul drepturilor copiilor a publicat, astăzi, un raport despre sănătatea mintală a copiilor pe plan global, cu prilejul unei conferinţe internaţionale despre sănătate mintală organizată la Paris şi intitulată "Mind Our Rights, Now!".

"Consecinţele pandemiei sunt considerabile şi este vorba doar despre partea vizibilă a aisbergului. Şi înainte de apariţia acesteia, mult prea mulţi copii care sufereau de probleme de sănătate mintală nu primeau îngrijiri de specialitate", a spus directorul general al UNICEF, Henrietta Fiore, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului, la nivel mondial, "mai mult de un adolescent din şapte cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată" şi "aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid în fiecare an, ceea ce constituie una dintre principalele cinci cauze de deces pentru această categorie de vârstă".

Cu toate astea, "doar circa 2% din bugetele publice alocate sănătăţii sunt destinate domeniului sănătăţii mintale pe plan global".

Conform UNICEF, situaţia a fost agravată de pandemia de COVID-19 şi de restricţiile impuse pentru combaterea acesteia.

"Cel puţin un copil din şapte pe plan global a fost în mod direct afectat de restricţiile de tip lockdown, iar educaţia a peste 1,6 miliarde de copii a fost influenţată negativ. Perturbarea activităţilor cotidiene, a educaţiei, a activităţilor recreative, precum şi preocupările legate de veniturile şi sănătatea familiei au generat în rândul multor tineri un sentiment de teamă, de furie şi de îngrijorare privind viitorul", mai arată organizaţia.

În context, UNUCEF a făcut apel la alocarea de urgenţă a unor fonduri în acest domeniu. "Sănătatea mintală face parte integrantă din sănătatea fizică (...). Am neglijat pentru mult timp, atât în ţările bogate, cât şi în cele cu venituri mici, importanţa înţelegerii acestui aspect şi alocarea de fonduri suficiente în acest domeniu".