MENIU

Semnal de ALARMĂ al OMS Europa: Încă 236.000 de oameni ar putea muri din cauza Covid-19 până la 1 decembrie. Ce trebuie făcut

Hans Kluge, directorul OMS Europa, la Formul Internațional din St. Petersburg, Rusia / Foto: Profimedia

Încă un avertisment dur vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care susține de această dată că încă 236.000 de europeni ar putea muri din cauza Covid-19 până în decembrie. În prezent, potrivit portalului worldometers.info, 4.518.030 de persoane au murit de COVID-19 la nivel mondial, în vreme ce pandemia a infectat 217.367.943 de oameni. 

În acest context extrem de delicat, directorul regional OMS, Hans Kluge, s-a declarat îngrojorat de o stagnare recentă a ritmului vaccinării pe acest continent, relatează HotNews.ro.

”Săptămâna trecută, numărul morţilor în regiune a crescut cu 11%, iar o proiecţie fiabilă prevede 236.000 de morţi în Europa până la 1 decembrie”, în afară de cele 1,3 milioane de decese cauzate de Covid-19 pe acest continent, a afirmat Hans Kluge, într-o conferinţă de presă.

Potrivit oficialului OMS, până în prezent, 33 dintre cele 53 de state membre ale OMS Europa au semnalat o creştere de peste 10% a ratei incienţei cazurilor în ultimele două săptămâni, în timp ce ritmul vaccinării a încetinit: ”În ultimele şase săptămâni, (ritmul vaccinării) a scăzut cu 14%, din cauza unei lipse de acces la vaccinuri în anumite ţări şi unei lipse a acceptării vaccinurilor în altele”.

Hans Kluge îndeamnă la o creştere a capacităţii de producţie a vaccinurilor şi la o depăşire a tentaţiilor naţionaliste în împărţirea dozelor de vaccin. 

Potrivit OMS care citează un bilanţ întocmit de AFP, în decurs de opt luni de zile au fost administrate aproape 850 de milioane de doze de vaccin în această regiune a organizaţiei ONU, care se întinde până în Asia Centrală, ceea ce a permis vaccinarea a jumătate din populaţie. În Uniunea Europeană (UE), 58,7% dintre locuitori - adică 262,3 milioane de persoane - au fost complet vaccinaţi împotriva Covid-19, mai arată sursa citată.