MENIU

Semn sumbru care amintește de criza economică. Ce s-a întâmplat cu prețul petrolului

Cădere de preț

Preţul petrolului a scăzut luni cu peste 3% şi se apropie de pragul psihologic de 40 de dolari pe baril, cel mai redus nivel de la începutul anului 2009.

Preţul petrolulu WTI, de referinţă pe piaţa americană, s-a prăbuşit în prima parte a şedinţei de luni cu 3,1%, la 40,6 dolari pe baril, pe un volum aproape dublu tranzacţionat până la această oră, potrivit Bloomberg. Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă în Europa şi la nivel global a scăzut cu 2%, la 43,76 doalri pe baril.

Ministrul venezuelean al Petrolului a declarat duminică că Arabia Saudită şi Qatarul, cei mai influenţi membri OPEC, discută o propunere a Venezuelei privind măsuri care să aducă preţurile barilului "în echilibru" la 88 de dolari, scrie Economica.net.

Mai relevant a fost însă pentru investitori avertismentul Venezuelei că petrolul ar putea ajunge între 20 şi 30 de dolari pe baril, în lipsa unor măsuri concrete din partea OPEC.

Liderii OPEC se vor întâlni pe 4 decembrie, la Viena, pentru a discuta măsuri de limitare a producţiei în aşteptarea revenirii Iranului pe piaţă, scrie sursa citată.

Mai multe articole despre:
petrol preţul petrolului