MENIU

Șeful ONU cere sprijin financiar internațional URGENT pentru Republica Moldova

Republica Moldova are nevoie de un un suport financiar major din partea comunității internaționale, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după întâlnirea pe care a avut marți, la Chișinău, cu președintele Maia Sandu. Cei doi au discutat despre consecinţele războiului din Ucraina şi despre eforturile autorităţilor moldovene de a continua, în ciuda dificultăților, proiectele de dezvoltare a ţării.

"Moldovenii şi-au deschis frontierele, dar şi inimile şi casele cu foarte multă generozitate şi peste 90 la sută din refugiaţi trăiesc în familiile de aici. Şi chiar dacă situaţia economică e dificilă, voi daţi dovadă de generozitate. Solicit puternic comunităţii internaţionale să sprijine masiv Moldova, care are nevoie de un suport financiar major. Ţara are o situaţie economică foarte complicată, preţurile la alimente, carburanţi şi energie au crescut dramatic. Moldova se confruntă cu probleme economice şi primind un număr atât de mare de refugiaţi are nevoie urgentă de ajutor\"\", a declarat Guterres, relatează agenția Moldpress.

O altă temă de discuţie a fost sprijinul din partea agenţiilor ONU în gestionarea actualei crize umanitare, inclusiv ajutorul financiar direct oferit refugiaţilor ucraineni şi familiilor care îi găzduiesc. 

Întâlnirea dintre Sandu şi Guterres trebuia să aibă loc, dar a fost amânată de către președintele Republicii Moldpva, din motive de sănătate.