MENIU

Șeful Casei de Pensii, discuții cruciale cu reprezentanții Băncii Mondiale. Cum va arăta noua lege a pensiilor - Anunțul lui Daniel Baciu

Casa Națională de Pensii Publice/ Foto: Facebook

Întâlnire crucială pentru pensiile românilor între șeful Casei de Pensii și reprezentanții Băncii Mondiale (BM). Oficialii statului român și cei ai BM au discutat, miercuri, despre noua lege a pensiilor, jalon inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua lege își propune să elimine inechitățile din sistem, iar autoritățile susțin că toate pensiile vor crește. Va crește însă și vârsta de pensionare pentru că noua reformă va egaliza vârsta de pensionare pentru femei și bărbați.

"A fost o intalnire cruciala. In ultima perioada astfel de discutii sunt mult mai intense si mult mai aplicate. Sunt discutii strict tehnice, avand in vedere ca Banca Mondiala este consultant. Suntem in grafic. BM trebuie sa livreze un raport catre Ministerul Muncii privind aceste discutii (cu Casa Nationala de Pensii Publice - CNPP - n.r.)", a declarat, miercuri, la Realitatea PLUS, presedintele CNPP Daniel Baciu. 

El a subliniat, in context ca, este important ca noua lege a pensiilor "sa intareasca si mai mult principiul contributivitatii".

"Noua lege vizeaza recalcularea tuturor dosarelor aflate in plata. Mecanisumul de crestere este altceva si spune sa se evite acele cresteri ad hoc", a explicat Baciu.

Referitor la discutiile cu Banca Mondiala, presedintele Casei Nationale de Pensii a subliniat ca "de fiecare data cand sunt proiecte majore, care impacteaza un numar mare de persoane, mereu se atribuie un consultant extern". "Avem in plata aproximativ 5 milioane de pensionari. Decizia finala trebuie sa o luam noi", a aratat Baciu.

Intrebat cat plateste Romania pentru raportul BM, el a raspuns ca raportul este semnat cu Ministerul Muncii, nu cu CNPP. 

3,8 milioande de dosare, deja evaluate. Ce înseamnă asta pentru români? 

Cat priveste stadiul in care se afla etapa de evaluare a dosarelor de pensii, Daniel Baciu a spus ca in teritoriu se lucreaza in ritm sustinut.

"Ne apropiem de 3,8 milioane de dosare deja evaluate. Asta reprezinta un procent de 83%", a aratat seful Casei de Pensii, precizand ca procesul de evaluare a dosarelor va sta la baza recalcularii pensiilor romanilor. In total, vorbim despre 4,59 de milioane de dosare. 

Potrivit acestuia, recalcularea va incepe in baza noi legii a pensiilor, respectiv atunci "cand vom avea o noua formula de calcul atat a pensiilor aflate in plata, cat si a celor viitoare".

Citește și Șeful Casei de Pensii, calcule exclusive. Cum se vor ajusta pensiile, crește punctul sau numărul de puncte - VIDEO